Jarruttajan valta

Demokratia on kansanvaltaa, jossa jokaisella ihmisellä on oikeus sanoa mielipiteensä siitä miten yhteisiä asioita hoidetaan.

Mutta kenen ehdoilla yhteisiä asioita sitten hoidetaan? Harjoitetaanko esimerkiksi kunnallista demokratiaa valtuuston enemmistön tahdon mukaan vai onko jokaisella yksityisellä valtuutetulla oikeus ja velvollisuus puuttua kaikkeen mahdolliseen, mitä valtuuston kokouksissa esiin nousee?

Vuodenvaihteessa syntyneen suur-Joensuun kaupunginvaltuusto on pitänyt ensimmäisen kokouksensa, ja sen valtuutetuilta voi nyt käydä kuulostelemassa mielipidettä edellä esitettyihin kysymyksiin. Yksi perussuomalaisena valittu valtuutettu, joka heti ensikokouksessa perusti kuitenkin oman yhden miehen ryhmänsä, pani valtuustossa pystyyn sellaisen äänestyskarusellin, että iltakuudelta alkanut kokous venyi yökolmeen.

Yhdeksän tunnin aikana ei äänestetty vain valtuuston puheenjohtajuudesta, johon tehtävään yhden miehen sotaa käyvä Jouko Kärnä tarjosi tietenkin itseään. Kun esitykset eivät tarvitse kannatusta henkilövaaleissa, Joensuussa äänestettiin viime viikolla jopa valtuuston kokousten pöytäkirjan tarkastajista.

Kyse ei ole enää demokratiasta, vaan kiusanteosta tai sabotaasista. Sitä vartenko äänestäjät antoivat valtakirjan valitulle? Tuskinpa vain. Luottamustehtäviin lähdetään hoitamaan näitä tehtäviä eikä terrorisoimaan toisten vakavaa uurastusta.

Valtuutetut valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan, ja kansan tahto on laki. Näin joensuulaisten on kannettava ristinsä koko vaalikauden ajan, ellei kiusankappale satu muuttamaan pois paikkakunnalta toisten riesaksi. Toivoa on, sillä edellisellä valtuustokaudella tämä samainen valtuutettu oli vielä panemassa ranttaliksi Ilomantsin kunnalliselämää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.