Jarruttajan valta

Demokratia on kansanvaltaa, jossa jokaisella ihmisellä on oikeus sanoa mielipiteensä siitä miten yhteisiä asioita hoidetaan.

Mutta kenen ehdoilla yhteisiä asioita sitten hoidetaan? Harjoitetaanko esimerkiksi kunnallista demokratiaa valtuuston enemmistön tahdon mukaan vai onko jokaisella yksityisellä valtuutetulla oikeus ja velvollisuus puuttua kaikkeen mahdolliseen, mitä valtuuston kokouksissa esiin nousee?

Vuodenvaihteessa syntyneen suur-Joensuun kaupunginvaltuusto on pitänyt ensimmäisen kokouksensa, ja sen valtuutetuilta voi nyt käydä kuulostelemassa mielipidettä edellä esitettyihin kysymyksiin. Yksi perussuomalaisena valittu valtuutettu, joka heti ensikokouksessa perusti kuitenkin oman yhden miehen ryhmänsä, pani valtuustossa pystyyn sellaisen äänestyskarusellin, että iltakuudelta alkanut kokous venyi yökolmeen.

Yhdeksän tunnin aikana ei äänestetty vain valtuuston puheenjohtajuudesta, johon tehtävään yhden miehen sotaa käyvä Jouko Kärnä tarjosi tietenkin itseään. Kun esitykset eivät tarvitse kannatusta henkilövaaleissa, Joensuussa äänestettiin viime viikolla jopa valtuuston kokousten pöytäkirjan tarkastajista.

Kyse ei ole enää demokratiasta, vaan kiusanteosta tai sabotaasista. Sitä vartenko äänestäjät antoivat valtakirjan valitulle? Tuskinpa vain. Luottamustehtäviin lähdetään hoitamaan näitä tehtäviä eikä terrorisoimaan toisten vakavaa uurastusta.

Valtuutetut valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan, ja kansan tahto on laki. Näin joensuulaisten on kannettava ristinsä koko vaalikauden ajan, ellei kiusankappale satu muuttamaan pois paikkakunnalta toisten riesaksi. Toivoa on, sillä edellisellä valtuustokaudella tämä samainen valtuutettu oli vielä panemassa ranttaliksi Ilomantsin kunnalliselämää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.