Jarrutustyö on vihellettävä poikki

Julkinen keskustelu Lääkealan turvallisuus - ja kehittämiskeskus Fimean ympärillä sai lisää mausteita keskiviikkona, kun osa keskuksen johdosta ja henkilöstöstä ilmoitti haluavansa pysäyttää jo käynnissä olevan Fimean toimintojen siirtämisen Helsingistä Kuopioon (Savon Sanomat 6.10.).

He esittävät sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolle (kok.), että henkilökunnan vakanssipohjaisesta siirtosuunnitelmasta luovutaan. Keskuksen johto voisi heidän mielestään olla Kuopiossa, mutta muu henkilökunta jatkaisi nykyiseen tapaan pääkaupungissa. Vaihtoehdoksi he esittävät pysyvien aluetyöpisteiden luomista Helsinkiin, Ouluun, Tampereelle ja Turkuun sekä paikkariippumattoman etätyöskentelyn kehittämistä.

Fimean toimintojen siirron vastustajien kannanotoissa uutta on se, että he olisivat valmiita Kuopion asemaan keskuksen pääpaikkana. Käytännössä mikään muu ei muuttuisi. Suuri osa lääkelupia käsittelevistä asiantuntijoista ei halua muuttaa Kuopioon, jonne toiminnot siirtyvät voimassa olevien suunnitelmien mukaan ensi vuoden lopulla.

Muuttohaluttomuus paikkakunnalta toiselle on usein ymmärrettävää. Esimerkiksi sopivaa työpaikkaa puolisolle ei välttämättä heti löydy. Perheet voivat joutua kovienkin haasteiden eteen. Asioilla on kuitenkin aina tapana järjestyä. Niin fimealaistenkin kohdalla.

Fimea-siirron vastustajat pelottelivat jo edellisen hallituksen aikana, että muutto Kuopioon vaarantaisi lääkehuollon ja -turvallisuuden Suomessa. Heidän mukaansa pätevää henkilöstöä ei saada palkattua Kuopioon. Näin, koska siirtosuunnitelmien mukaisesti ensi vuonna on edessä 82 fimealaisen irtisanominen, mikäli he eivät siirry Kuopioon.

On vastuutonta ja vaarallista väittää, ettei mahdollisesti irtisanottavien henkilöiden tilalle saada päteviä työntekijöitä. Kukaan tässä elämässä ei ole korvaamaton, eikä ainoa viisaus ja äly asu Fimean katon alla Helsingissä. Tärkeintä olisi nyt neuvotella rauhallisesti ja etsiä yhdessä ratkaisu, jolla suuret irtisanomiset vältettäisiin ja Fimean toiminnot sekä kehittäminen jatkuisivat parhaalla mahdollisella tavalla.

Ministeri Risikon tehtävänä on nyt arvioida, kuinka kriittiseksi tilanne Fimeassa ajautuu, jos kymmeniä ihmisiä joudutaan irtisanomaan heidän muuttohaluttomuutensa vuoksi. Voi olla, että siirtoprosessille on viisasta silloin antaa jonkin verran lisäaikaa. Samalla on pidettävä tiukasti huoli siitä, että edellisen eduskunnan päättämä Fimean toimintojen siirtäminen Kuopioon toteutuu suunnitellulla tavalla.

Ministerin tulisi ottaa myös jämäkkä ote ministeriön ja Fimean sisällä myyräntyötä tekeviin virkamiehiin ja muihin avainasemassa oleviin henkilöihin. Jarrutustyö on vihellettävä ajoissa poikki. Vakavilla asioilla leikitteleminen ei ole kenenkään edun mukaista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.