Jatko otti tiukille

Virkamiehistä koottu työryhmä sai perjantaina valmiiksi esityksensä kuntien tehtävien leikkaamisesta. Esitys jaettiin kuitenkin vain hallituksen avainministereille. Laajemman jakelun pelättiin johtavan siihen, että esityksiä ryhdyttäisiin kohta kohdalta ampumaan alas.

Niinpä vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki ei voinutkaan puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina avata virkamiesten esitystä yksityiskohtaisesti. Puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous joutui tekemään päätöksen hallituksessa jatkamisesta huppu silmillä.

Tiukille ottikin. Päätös syntyi vasta kuuden tunnin keskustelun ja kolmen äänestyksen jälkeen. Kaksi kertaa äänestettiin päätöksen lykkäämisestä. Hallituksessa päätettiin jatkaa äänin 43–24.

Äänestyksen tulos kertoo, että vasemmistoliitossa on yhä kutakuinkin yhtä suuri hallitusyhteistyöhön kriittisesti suhtautuva ryhmä kuin oli aikanaan puolueen edeltäjässä SKDL:ssä. Nykypäivän änkyrät ovat puolueen kentällä: kansanedustajista vain yksi olisi vienyt puolueen oppositioon.

Äänestyksen jälkeen on selvää, että Arhinmäen ja vasemmistoliiton toisen ministerin, liikenneministeri Merja Kyllösen liikkumatila on aikaisempaa kapeampi. On mielenkiintoista seurata, miten kaksikko toimii ensi perjantaina, jolloin koko hallitus ensimmäisen kerran käsittelee rakennepakettia.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Lumesta tuli ympäristöpulma Helsingille

Eduskunta kompuroi tiedustelulakien kanssa

Hankkeet vivuttavat kehitystä

Kriisinhallintakeskuksen siirto paljasti politiikan

Suuri ja kallis seikkailu

Sote-alan tutkinnan pää auki Joroisissa

Yhtiöt tekemään ratoja

Talvivaaran tarinassa on paljon opiksi otettavaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.