Jobs teki historiaa

Tällä viikolla kuollut amerikkalainen Steve Jobs kuuluu niihin harvoihin ihmisiin, joka voi sanoa loppunsa edellä venäläisen runoilija Alexander Pushkinin tavoin, että "itse itselleni muistomerkin tein". Tietokoneita ja kännykkäpuhelimia valmistavan Applen voimahahmo jää jälkipolvien tietoisuuteen samanlaisena käsitteenä kuin USA:n varhaisen talouselämän suuret pioneerit - pankkimaailman J.P. Morgan, autoteollisuuden Henry Ford tai öljyteollisuuden John D. Rockefeller - tai aikalaisensa ja kovin kilpailijansa Bill Gates, Microsoftin luoja.

Jobsin koulupohja jäi vaatimattomaksi, mutta sitä väkevämpi oli hänen näkemyksensä, miten uutta informaatioteknologiaa on kehitettävä käyttäjäin ehdoin. Karismaattinen, omaa vakaumustaan tiukasti puolustanut Steve Jobs onnistui Applessa myös siinä, että hän kykeni luomaan tuotteita, jotka olivat enemmän kuin pelkkä kuori ja tekniikka sen sisällä. Monesti on sanottu, että Applen iPhonen tai iPadin hankkineilla oli suorastaan uskonnollinen suhde työvälineeseensä.

Steve Jobsin tapaiset oman alansa uranuurtajat ovat poikkeusihmisiä, vahvoja luonteita. Myös Jobs heitettiin kerran ulos yhtiöstään, kunnes havaittiin, että ilman häntä ei Applessa ole mitään ihmeellistä. Jobsin räiskähtelevän käyttäytymisen hyväksyminen oli toisaalta palkitsevaa työtovereille ja alaisille. Viime vuosien ainutlaatuinen menestys maailmanmarkkinoilla on nostanut Applen maailman toiseksi rahakkaimmaksi yhtiöksi.

Muisteluitten keskellä on pakko asettaa myös seuraava kysymys: Miten Applen käy, kun Steve Jobsia ei enää ole? Informaatioteknologia edistyy kaiken aikaa huikeaa vauhtia, eivätkä tämän päivän merkkituotteet myy välttämättä enää huomenna. Kilpailevat yritykset käyttävät nyt avautuneen tilaisuuden täysimääräisesti hyväkseen, ja Suomessakin moni miettii mielessään, paistaako päivä pian taas Microsoftin kanssa liittoutuneessa Nokiassa, johon Apple onnistui lyömään luuserin leiman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.