Jobs teki historiaa

Tällä viikolla kuollut amerikkalainen Steve Jobs kuuluu niihin harvoihin ihmisiin, joka voi sanoa loppunsa edellä venäläisen runoilija Alexander Pushkinin tavoin, että "itse itselleni muistomerkin tein". Tietokoneita ja kännykkäpuhelimia valmistavan Applen voimahahmo jää jälkipolvien tietoisuuteen samanlaisena käsitteenä kuin USA:n varhaisen talouselämän suuret pioneerit - pankkimaailman J.P. Morgan, autoteollisuuden Henry Ford tai öljyteollisuuden John D. Rockefeller - tai aikalaisensa ja kovin kilpailijansa Bill Gates, Microsoftin luoja.

Jobsin koulupohja jäi vaatimattomaksi, mutta sitä väkevämpi oli hänen näkemyksensä, miten uutta informaatioteknologiaa on kehitettävä käyttäjäin ehdoin. Karismaattinen, omaa vakaumustaan tiukasti puolustanut Steve Jobs onnistui Applessa myös siinä, että hän kykeni luomaan tuotteita, jotka olivat enemmän kuin pelkkä kuori ja tekniikka sen sisällä. Monesti on sanottu, että Applen iPhonen tai iPadin hankkineilla oli suorastaan uskonnollinen suhde työvälineeseensä.

Steve Jobsin tapaiset oman alansa uranuurtajat ovat poikkeusihmisiä, vahvoja luonteita. Myös Jobs heitettiin kerran ulos yhtiöstään, kunnes havaittiin, että ilman häntä ei Applessa ole mitään ihmeellistä. Jobsin räiskähtelevän käyttäytymisen hyväksyminen oli toisaalta palkitsevaa työtovereille ja alaisille. Viime vuosien ainutlaatuinen menestys maailmanmarkkinoilla on nostanut Applen maailman toiseksi rahakkaimmaksi yhtiöksi.

Muisteluitten keskellä on pakko asettaa myös seuraava kysymys: Miten Applen käy, kun Steve Jobsia ei enää ole? Informaatioteknologia edistyy kaiken aikaa huikeaa vauhtia, eivätkä tämän päivän merkkituotteet myy välttämättä enää huomenna. Kilpailevat yritykset käyttävät nyt avautuneen tilaisuuden täysimääräisesti hyväkseen, ja Suomessakin moni miettii mielessään, paistaako päivä pian taas Microsoftin kanssa liittoutuneessa Nokiassa, johon Apple onnistui lyömään luuserin leiman.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.