Johtaja julkisuudessa

Julkisuudesta kauan poissa pysynyt Pohjois-Korean 67-vuotias diktaattori Kim Jong-il ilmestyi yllättäen maansa valtiollisen tv-kanavan lähetykseen keskiviikkona. Kamerat kuvasivat Jong-iliä isänsä ja edeltäjänsä Kim Il-sungin kuoleman 15-vuotispäivänä.

Jong-ilin heikosta terveydentilasta on liikkunut jo pitkään huhuja. Televisiokuva todisti, että diktaattori on mennyt heikkoon kuntoon. Hän on laihtunut huomattavasti. Kasvojen ilme oli poissaoleva. Vallan ytimessä lieneekin jo kuukausia varauduttu siihen, että nykyinen johtaja siirtyy syrjään milloin tahansa.

Pohjois-Korean johdon ajatuksista on vaikea saada selkoa. Julkisuuteen annetaan vain mahtipontisia julistuksia, joissa haukutaan länsimaita ja ylistetään omia saavutuksia. Tulilinjalla ovat erityisesti Etelä-Korea ja Yhdysvallat. Kim Jong-il ja maan kakkosjohtaja Kim Yong-nam eivät ole puhuneet julkisuudessa tulevan diktaattorin nimestä.

Jong-il ja kumppanit yrittävät ydin- ja ohjuskokeilla viedä huomion pois maan johtajapelistä. Diktaattorin yllättävällä julkisella esiintymisellä haluttiin viestiä, että kaikki on maassa hyvin. Näin ei kuitenkaan ole. Vallanvaihto ei ole kaukana. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Jong-ilin nuorin poika Kim Jong-un nousee valtaan isänsä jälkeen. Kova komento jatkuu Pohjois-Koreassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.