Johtaja sai väistyä

Kuopion kaupungin matkailusta vastaava Kuopion Matkailupalvelu Oy on kunnallinen osakeyhtiö, jossa toimitaan osakeyhtiölain hengessä.

Kunnilta samoin kuin kaikelta muultakin julkishallinnolta edellytetään tänään laajaa avoimuutta toimissaan, jotta kansalaiset tietäisivät, mitä heidän valitsemansa luottamusmiehet ja moninainen virkakoneisto askartelevat. Osakeyhtiöitä eivät nämä julkisuusvaatimukset sido, vaan kiperiäkin päätöksiä voidaan tehdä ilman sen kummempia jälkipuheita.

Kuopion kaupungin matkailupäällikkö Heikki Kähärä sai lähteä, kun hän ei nauttinut enää matkailupalvelun hallituksen luottamusta. Hallitus käytti niitä valtuuksia, joita sillä omistajan edustajana lain mukaan on.

Selustansa varmistaakseen hallitus on joutunut selostamaan erottamisen syitä Kuopion kaupungin ylimmälle luottamus- ja virkamiesjohdolle. Erottamista edeltänyt kohu on pannut kaupunkilaisetkin miettimään epäluottamuksen syntyä, mutta heille ei hallitukselta heru vastauksia. Näin siksi, että osakeyhtiölaki ei siihen velvoita.

Oliko matkailupäällikön erottamisen taustalla taloudellisia epäselvyyksiä vai joutiko mauri mennä, kun mauri oli työnsä tehnyt niiden puolentoista vuosikymmenen aikana, jotka hän on Kuopion matkailua palvellut? Sen verran on hallituksen taholta saatu tietoa, että Kähärä on hoitanut sinällään tehtävänsä hyvin, ja että mitään väärinkäytöksiä ei ole ilmennyt.

Perusteitta ei ketään voi sentään irtisanoa, joten jotain on ehtinyt Kuopion matkailupalvelussa tapahtua niiden kahdeksan kuukauden aikana, kun nykyinen hallitus on tehtävässään ollut. Perusteitten on täytynyt olla jopa vahvoja, koska eri poliittisia puolueita edustavat hallituksen jäsenet olivat päätöksessään yksimielisiä. Yksi jäsen jättäytyi tosin pois hallituksesta ennen lopullista ratkaisua.

Perustelujen salaamiselle on syynsä, mutta tuntuuko kenestäkään mukavalta jättää joku roikkumaan löysään hirteen pitemmäksi aikaa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.