Johtajaa seurataan, mutta ei sentään sokeasti

Olisikohan Suomen ulkopolitiikkaa yli neljä vuosikymmentä raamittanutta yya-sopimusta Neuvostoliiton kanssa sotien jälkeen solmittu, jos siitä olisi järjestetty kansanäänestys? Sitä me emme koskaan saa tietää. Todennäköisesti tiukille olisi kuitenkin mennyt, vaikka tasavallan presidentti J.K. Paasikivi ja muu ulkopoliittinen johtomme olisivat sopimusta kansalle suositelleetkin.

Lännen Median Taloustutkimukselta ostaman mielipidemittauksen mukaan tasavallan presidentin kannalla on vaikutusta ihmisten mielipiteisiin. Suomalaisista 35 prosenttia kannattaa Nato-jäsenyyden hakemista, jos tasavallan presidentti Sauli Niinistö sitä suosittelisi.

Aikaisemmista kyselyistä tiedetään, että Nato-jäsenyydellä on Suomessa noin 20 prosentin kannatus. Presidentin näkemyksellä on siis melkoinen, mutta ei kuitenkaan ratkaiseva vaikutus. Puolet kansalaisista torjuisi jäsenyyden, vaikka presidentti sen kannalla olisikin.

Kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä ei luonnollisesti koskaan Suomessa järjestetä, jolleivät tasavallan presidentti ja muu ulkopoliittinen johto jäsenyyttä halua. Toistaiseksi eivät ole halunneet.

Nato-myönteisimmät puolueet Suomessa ovat RKP ja hieman yllättäen siniset. Näiden puolueiden kannatus on kuitenkin pieni.

Suurista puolueista kokoomuksella on myönteinen kanta Nato-jäsenyydelle ja se näkyy myös puolueen kannattajien näkemyksissä. Yli 60 prosenttia on jäsenyyden takana, jos presidentti sitä suosittaa.

Lännen Median kysely vahvistaa näkemystä, että Nato-jäsenyys ei ole tärkeä teema huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puhuuko ministeri munakkaan vatkauksesta vai koronasta?

Keskustan alamäki ennakoi hallituksen riitoja

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.