Johtamisen paikka

Kuluvan viikon tiistaina seurattiin Kuopiossa erikoista näytelmää. Pelleilyn juoni oli sellainen, että ylijohtaja Sinikka Rajaniemi esitteli tiedotustilaisuudessa Fimean alueellistamisen aikataulumuutoksen. Teatteria seurasivat aitiopaikalta ministeri Paula Risikko (kok.) sekä kaupunginjohtaja Petteri Paronen , maakuntajohtaja Jussi Huttunen ja yliopiston rehtori Kalervo Väänänen .

Kolmen viimeksi mainitun ilmeet ja elekieli paljastivat syvän ärtymyksen. Ennen infoa pidetystä neuvottelusta oli kulunut niin vähän aikaa, etteivät lähes kaikkeen tottuneet herrasmiehet kyenneet peittämään pettymystään niin nopeasti.

Rajaniemen perusviesti meni tiedotusvälineissä läpi siten, että virat siirtyvät Kuopioon vuoden 2018 loppuun mennessä. Minkälainen painoarvo tälle lupaukselle todellisuudessa pitää antaa? Kannattaa muistaa, että vain vähän aikaa sitten sekä Risikko että Rajaniemi yrittivät kumota Risikon Mediuutisille elokuussa antamia lausuntoja alueellistamisen uudelleen arvioimisesta. Nyt on käynyt juuri niin kuin Mediuutiset kirjoitti.

Kun Savon Sanomat ryhtyi Mediuutisten jutun jälkeen selvittämään asiaa, Risikko selitti, että häntä on tulkittu väärin. Rajaniemi sen sijaan kertoi mielipiteenään toimittajallemme, ettei asiasta pitäisi kirjoittaa ollenkaan.

Tiistaisen tiedotustilaisuuden jälkeen ylijohtaja purki harmistustaan lehden toimittajalle siitä, että Savon Sanomat rakentaa keinotekoista vastakkainasettelua Kuopion ja Helsingin välille. Rajaniemi ei tietääkseni ole moittinut Helsingin Sanomia tai muita etelän medioita siitä, että ne ottavat vähintään yhtä vahvasti kantaa Helsingin puolesta.

Lisäksi ylijohtajaa kismitti tapa, jolla nostimme uutisoinnissamme ja artikkeleissamme esille sen, ettei hän katsonut tarpeelliseksi pyytää maanpuolustuskurssin johdolta lupaa osallistua Fimeaa koskevaan ministeritapaamiseen. Maanpuolustuskurssi ei ole kenellekään osallistujalle yksityisasia. Sinne ei valita ketään henkilökohtaisilla perusteilla, vaan pelkästään yhteiskunnallisen aseman takia.

Poliitikkojen ja korkeiden virkamiesten tekemisten arvioiminen kuuluu medialle, kuten myös Fimeaa koskevien asioiden uutisointi ja arvostelu. Siksi korkean virkamiehen herkistyminen yllätti kokeneen toimittajamme.

Kun Fimean johtaja valittiin virkaansa, hänen täytyi ymmärtää, millaista roolia häneltä odotettiin alueellistamisen johtamisessa. Kuitenkin jo aikaisessa vaiheessa viime talvena laitoksen ylimmän johdon "asiaan tarttumattomuus" kiinnitti läheltä seuranneiden huomion. Samoihin aikoihin alkoivat spekulaatiot siitä, että alueellistamista vesitetään. Vesittämisellä tarkoitetaan sitä, että alueellistaminen perutaan kokonaan tai Kuopioon ei siirretä Fimean tärkeimpiä toimintoja, kuten lääkkeiden myyntilupien käsittelyä.

Joko Rajaniemi oli alusta alkaen alueellistamiseen liittyvissä kysymyksissä eri mieltä kuin työnantajansa tai sitten hän muutti mielensä alaistensa painostuksesta tai muusta syystä. Jos selitys on lähellä ensimmäistä, olisiko työnantajalla pitänyt olla tarkempi käsitys valittavan valmiudesta sitoutua linjauksiin? Jos selitys on lähempänä jälkimmäistä, mitä se kertoo Fimean ylimmän johdon määrätietoisuudesta ja johtamisvalmiudesta?

Joka tapauksessa on syytä pohtia, miksei alueellistamista johdettu alkuperäisen suunnitelman mukaan? Olisiko johdon vain pitänyt laittaa asiat tapahtumaan? Sellaista sitoutumista edellytetään ylimmältä johdolta ainakin yritysmaailman puolella. Muussa tapauksessa tulee potkut.

Ministeri Risikko on ilmoittautunut Fimean siirtämisen takuumieheksi. Hänen pyrkimyksensä lienee vilpitön, mutta hän ei välttämättä ole viemässä prosessia loppuun. Se edellyttäisi, että Risikko olisi vastaava ministeri myös seuraavassa hallituksessa. Sen sijaan alueellistamisen vastustajille seuraavat kuusi vuotta antavat hyvin aikaa kaivaa loputkin maat Kuopioon siirtymisen alta.

On erityisesti Rajaniemen ja Risikon vastuulla palauttaa luottamus siihen, että alueellistaminen toteutuu. Se edellyttää määrätietoista, vahvaa ja rohkeata johtamista. Se edellyttää myös sitä, että Fimean ylin johto kykenee viestimään asiat yksiselitteisesti sekä omalle organisaatiolleen että ulospäin.

Luottamuksen kannalta on välttämätöntä, että Fimean alueellistamiselle laaditaan selkeät paalutukset, joiden toteutumista valvotaan ja etenemisestä myös tiedotetaan avoimesti.

Lisää aiheesta sivulla 10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.