Johto kansainvälistyy

Jorma Ollilan johtamasta Nokian dream teamista on kohta jäljellä vain muisto. Maanantaina yhtiön ilmoitti jättävänsä Anssi Vanjoki. Hän on viimeinen siitä nuorten huippujohtajien joukosta, jonka Ollila toimitusjohtajakautenaan 1990-luvulla keräsi ympärilleen.

Vanjoen ratkaisu oli ymmärrettävä, koska hän oli itse ehdokkaana Nokian uudeksi toimitusjohtajaksi potkut saaneen Olli-Pekka Kallasvuon jälkeen. Yhtiön hallitus päätyi kuitenkin kanadalaiseen Stephen Elopiin. On melko tavallista, että kisan hävinnyt sisäinen ehdokas hakeutuu muualle.

Vanjoki saattoi kuitenkin haistaa, mitä mahdollisesti on tulossa. Vanjoki on johtanut langattomien palvelujen yksikköä, joka vastaa älypuhelimien kehittämistä. Nokian nykyiset vaikeudet johtuvat pitkälti juuri siitä, että yhtiö ei ole menestynyt älypuhelinmarkkinoilla. Kun Elop pääsee järjestelemään mieleistään johtoryhmää, Vanjoki olisi joka tapauksessa saattanut joutua väistymään.

Nokia on globaali yhtiö, jonka johtoryhmä siitä huolimatta on kovin suomalainen. Johtokunnan kymmenestä jäsenestä vain kaksi on tähän saakka ollut ulkomaalaisia. Jos Vanjoen seuraaja ei ole suomalainen, uudessa johtokunnassa on ulkomaalaisia kaksinkertainen määrä.

Jokainen suuren yrityksen ykkösjohtaja haluaa rakentaa omanlaisensa johtoryhmän. Niin haluaa varmasti myös Elop. Sen vuoksi Vanjoki tuskin on ainoa, joka nykyisen johtokunnan jäsenistä etsii tai joutuu etsimään uusia haasteita.

Lähimmät kuukaudet näyttävät miten perinpohjaisen myllerryksen Nokian toimiva johto joutuu käymään läpi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.