Jokainen ihminen on arvokas

Mustalaisvitsit ovat kansanhuvia Suomessa. Romanien tapoihin, puhetapaan, vaatetukseen ja käyttäytymiseen kiinnitetään usein huomiota ihmisarvoa loukkaavalla tavalla.

Asiasta on nyt kysytty kiusattujen kohteilta itseltään. Vähemmistövaltuutetun selvitys Erilaisena arjessa osoittaa, miten romanit joutuvat yleisesti syrjinnän kohteeksi Suomessa. Peräti 68,7 prosenttia romaneista on kokenut syrjintää jollakin elämänalueella viimeisen vuoden aikana. Saman vastauksen antoi 47 prosenttia Suomessa asuvista somalialaistaustaisista ja 27 prosenttia venäjänkielisistä EU-Midis-tutkimuksessa.

Romanin ei tarvitse mennä kuin kauppaan tai huoltoasemalle, kun kaupan myyjä tai vartijat ryhtyvät seuraamaan häntä. Polttoaineesta pitää maksaa etukäteen. Asunnon löytäminen ei ole sen helpompaa. Selvityksen mukaan eräs vuokranantaja oli nimittänyt yhtä nuorta romanimiestä avopuolisonsa kanssa sijoitusriskiksi. Syrjijät unohtavat, että jokainen ihminen on arvokas.

Syrjintää ei voi mitenkään puolustaa. On myös niin, että romanien ja valtaväestön keskinäisen luottamuksen parantamiseksi ei riitä, että syrjivä osapuoli lakkaa syrjimästä ja väistää, ymmärtää ja antaa periksi asioissa, joissa ei kuulu antaa periksi. Ymmärryksen ja vuoropuhelun on oltava kahdensuuntaista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.