Jokaisen tekemiä valintoja

Poliisiauto ajoi Kuopion Suokatua sateentuhrun keskellä, ennen lumentuloa, pimeimpään ilta-aikaan. Mäkikadun risteyksessä suojatien reunaan pelmahti kolme lasta. Maija hiljensi niin kuin antaisi tietä, mutta samantien jatkoikin päästämättä jalankulkijoita suojatielle.

Se oli hyvin tehty! Kuljettaja osoitti hyvää tilannetajua ja esti pahan vaaratilanteen.

Sankaripuistosta pelmahtaneet lapset nimittäin katsoivat vain yhteen suuntaan, poliisiautoon. Toisesta suunnasta tuli kuitenkin pari autoa, jotka varmaankin ajoivat nopeusrajoitusten mukaan, mutta oloihin nähden kovaa.

Vuoden pimeimpään aikaan vastaantulijoiden valot ja muut heijastukset tekivät tihkusateisesta illasta tuhruisen. Kuljettajat eivät välttämättä tavallisella vauhdillaan edes ehtineet huomata tummissa takeissa tiensivua lähestyneitä lapsia.

Jos poliisiauto olisi pysähtynyt, lapset olisivat luottaneet siihen ja pinkaisseet kadulle samaa tahtia kuin olivat tulleet kadun reunaan. Ja jääneet toisesta suunnasta tulleen auton alle.

Tuollainen kolari samassa risteyksessä ajettiin vuosi sitten samanlaisella kelillä. Kaksi loukkaantui, mutta selvisi hengissä auton alhaisen vauhdin vuoksi.

Nyt kun poliisiauto peitti suojatien hetkeksi, ensimmäinen vastaantullut auto ehti paikan ohi. Ajoin maijan perässä ja annoin lapsille tietä, koska siinä vaiheessa toisestakin suunnasta tullut toinen autoilija havahtui tekemään samoin.

Sehän on aikuisten tehtävä. Katsoa, ettei kukaan muukaan voi ajaa lapsen tai vanhuksen päälle.

Kun lapset toisilleen jutellen ylittivät kadun, he eivät ennen ajoradalle astumista kertaakaan kääntäneet päätään toiseen suuntaan, vaan tulivat tielle heti, kun auto pysähtyi suojatien eteen. Se riitti lapsille merkiksi, että tien voi ylittää.

Aina ei käy yhtä hyvin. Viimeksi muutama viikko sitten Petosella auto antoi lapsille tietä vilkasliikenteisellä kadulla paikassa, jossa vastaantuleva liikenne ei ehtinyt reagoida tilanteeseen.

Lapsia tuli tielle useita ja vastaantulijan auto osui yhteen. Tilanteesta selvittiin kaatumisella ja kolhuilla, vaikka ainekset näissä ovat aina myös vakavampaan.

Liikkuva poliisi järjesti vastikään 24 tunnin valvontamaraton-tempauksen. Poliisi sai useita valvontapyyntöjä, jossa ihmeteltiin, kun vastaantulija meinaa ajaa jalankulkijoiden päälle pimeällä tiellä, vaikka itse antaa heille tietä nätisti. Poliisia vaadittiin apuun sakkolappujen kanssa.

Mutta entä jos se vastaantuleva kuljettaja ei edes vastavaloon näe jalankulkijoita?

Lain mukaan jos ohitettava ajoneuvo on pysähtynyt suojatien eteen tai peittää näkyvyyden suojatielle, sitä ei saa ohittaa pysähtymättä –paitsi jos välissä on suojakoroke tai vapaa ajokaista. Tämä koskee samaan suuntaan ajavia autoja.

Toki laissa lukee myös, että suojatietä lähestyvän kuljettajan on ajettava nopeudella, jolla hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Lisäksi kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.

Mutta lain mukaan myös jalankulkijalta esimerkiksi vaaditaan heijastinta pimeässä ja hämärässä eikä tielle saa pelmahtaa täysin yllättäen.

Liikenteessä on liikennesäännöt, joita ei saisi tahallaan rikkoa tai voi ajaa jonkun päälle. Samalla kuitenkin liikenne on täynnä tilanteita, joissa itselleen ja toisille turvallisuutta tuottaakseen pitää joustaa. Kannattaa joustaa.

Pohjois-Savon viime vuosien kuolonkolareista varsinkin useamman osallisen kolareissa on aina monia syitä. Jos yksi ei käytä heijastinta, eikä toinen hiljennä eikä kolmas varo suojateitä, siitä syntyy pahaa jälkeä. Mutta entä jos yksikin kolmesta toimii tilanteeseen nähden oikein?

Toisia ihmisiä ei voi tuosta vain muuttaa, mutta joskus voi itse muuttaa pientä asiaa niin, että koko huono tapahtumaketju jää tapahtumatta.

Sen sijaan että pui nyrkkiä poliisiautolle, joka ei pysähtynyt suojatien eteen, kadun toisella puolella kävellyt aikuinen jalankulkija olisi voinut katsoa takkinsa helmat, minne se heijastin olikaan unohtunut. Sitä omaa heijastinta tarvitsisi tänäkin talvena vielä monta kertaa.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.