Jokelan surmia oli mahdoton estää

Jokelan koulun ampumatragedian esitutkinta paljastaa, että surmatöitä oli käytännössä mahdoton estää. Kahdeksan ihmistä ampunut Pekka-Eric Auvinen jätti kotonaan manifestinsa internettiin puoli tuntia ennen kuin hän aloitti silmittömän tappamisen läheisessä koulussa.

Keskusrikospoliisin (krp) tutkijoiden mukaan olisi ollut suoranainen ihme, jos joku ulkopuolinen olisi heti manifestin jättämisen jälkeen sattunut avaamaan kyseisen sivun ja heti ryhtynyt toimenpiteisiin estääkseen verilöylyn. Krp:n torstaina järjestämässä tiedotustilaisuudessa kävi yksiselitteisesti ilmi, että Auvinen oli yksin ilman kenenkään apua, myötävaikutusta tai yllytystä tehnyt kammottavat rikoksensa. Hän valitsi uhrinsa summittaisesti.

Jokelan koulussa olisi voinut tulla paljon pahempaa jälkeä. Ilmeisesti Auvisen hermostuneisuudesta johtuen hän ei saanut syttymään koulun käytävälle kaatamaansa bensiiniä. Hän käytti nesteen sytyttämisen yritykseen neljä tulitikkua, jonka jälkeen hän keskeytti jostakin syystä puuhansa.

Jokainen vainaja on liikaa, mutta jos bensa olisi syttynyt, kuolleita olisi ollut paljon enemmän. Ammuskelun alettua koulun rehtori käski oppilaat lukitsemaan luokkien ovet. Hän menetteli oikein. Mutta jos tuli olisi saanut vallan, savua ja tulta pakenevat oppilaat olisivat joutuneet Auvisen maalitauluiksi. Auvinen - niinkuin monet muutkin mieleltään sairaat ihmiset ottavat herkästi oppia ulkomailta vastaavantyyppisistä teoista. Tulipalon sytyttämismalli oli peräisin nimenomaan vieraista maista.

Tekojen estäminen on usein vaikeaa, jopa mahdotonta. Sen Jokelan tapahtumat osoittavat. Ihmisen mielen liikkeitä on vaikea analysoida ja hänen tekojaan ennustaa. Esimerkiksi Auvinen oli loppujen lopuksi melko sulkeutunut henkilö, joka ei poliisitutkimusten mukaan tekojaan ennalta mainostanut.

Hänellä oli kuitenkin - ainakin ajoittain - hyvin jyrkät yhteiskunnalliset mielipiteet. Niistä oli viitteitä jo maaliskuussa 2007, jolloin hän todistettavasti viimeistään aloitti operaationimellä Main Strike tapahtumasarjan suunnittelun. Hän oli keskustellut kriittisistä ajatuksistaan muun muassa kotiväen kanssa.

Fanaattiset puheet ja ajatukset eivät tarkoita, että ihminen välttämättä tekee pahaa. Silti ihmisten on syytä yhteiskunnan kaikilla tasoilla kuunnella herkällä korvalla läheisiään, ystäviään ja tuttaviaan. Kysymys ei tarvitse olla yksittäisen ihmisen paljastamisesta, vaan auttamisesta niin, ettei hän tee mitään järjetöntä.

Suru asuu Jokelan tragedian jälkeen ennen kaikkea vainajien läheisten sydämissä. Verilöyly on jättänyt myös pysyvät arvet suomalaiseen yhteiskuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.