Joko onnistuu riidatta?

Kuopion on ollut jo vuosikymmeniä erilaisten koulusotien luvattu kaupunki. Juuri yksikään muutos kaupungin koululaitoksessa ei ole mennyt ilman koululaisten ja heidän vanhempiensa kapinaliikettä, johon myös koulujen opettajat ovat yhtyneet.

Nähdäänkö tänä vuonna lopultakin kouluratkaisu, joka hyväksytään ilman tulenpalavaa julkista vastarintaa, vaan jota päinvastoin kiitellään vuolaasti jo ennen ensimmäistäkään lapionpistoa? Tätä sopii ainakin toivoa, sillä viime viikolla esitellyt suunnitelmat taideaineisiin painottuneitten lukioitten yhdistämisestä ovat nyt lopultakin sitä, mitä Kuopiossa on pitkään odotettu ja myös tarvittu.

Nykyisen Kuopion musiikkilukion sekä tanssiin ja muuhun taiteelliseen ilmaisuun painottuneen Minna Canthin lukion yhdistäminen yhdeksi lukioksi ja samaan paikkaan ei ole kummaltakaan pois, vaan antaa molemmille aivan uudenlaiset mahdollisuudet monipuolistaa opetusta entisestäänkin.

Molemmat lukiot saisivat yhdistämisen myötä myös uusiin, ajanmukaisiin tiloihin. Vaihtoehtoja on kaksi: joko kokonaan uusi koulurakennus musiikkikeskuksen naapuriin keskustaan tai sitten Valkeisen koulun remontoitaviin tiloihin Niiralaan.

Konsulttien laskelman mukaan uusi rakennus maksaisi pari miljoonaa enemmän kuin vanhan remontointi. Ero on niin pieni, että uudisrakentaminen tuntuu järkevämmältä. Silloin tilat voidaan suunnitella heti alun perin lukio-opetuksen tarpeitten mukaisiksi.

Musiikkikeskuksen läheisyys on sekin merkittävä etu. Sitä paitsi Kuopion kulttuurielämässä on huutava pula sopivista konsertti- ja esiintymispaikoista. Nyt sekin ongelma poistuisi, kun taidepainotteinen lukio tarvitsee välttämättä myös erilaisia esitystiloja, jotka toivon mukaan saadaan myös vilkkaaseen iltakäyttöön.

Kuopio on noussut viime vuosina Suomen suurten musiikki- ja tanssikaupunkien joukkoon. Kahden lukionsa viisaalla yhdistämisellä kaupunki varmistaa, että laatu ei laske jatkossakaan ja että Kuopioon tullaan oppiin myös kautta maan ja ehkäpä myös maailman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.