Jopa isäänsä pahempi Kim

Maailman suljetuimman valtion Pohjois-Korean sisäisistä asioista tihkuvat tiedonmuruset ovat usein hyvin epävarmoja ja spekulatiivisia. Varauksin on suhtauduttava myös Etelä-Korean tiedustelupalvelun tietoihin, että Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on teloittanut puolustusministerinsä Hyon Yong-cholin.

Teloitus olisi tapahtunut äärimmäisen brutaalisti ilmatorjuntatykillä. Yhdysvaltalaisissa satelliittikuvissa on löydetty teloituspaikka, jossa jopa kuusi tykkiä on suunnattu lähellä olevaan kohteeseen.

Pohjois-Korea on maailman suurin vankileiri ja asukkaidensa enemmistölle maanpäällinen helvetti. Se on maa, jollaista ei saisi olla olemassa. Mitkään maasta kerrottavat raakuudet eivät yllätä, mutta silti ne aina järkyttävät.

Kun nuori Kim Jong-un vuonna 2011 peri vallan isältään Kim Jong-ililtä, eli pieni toivonkipinä Pohjois-Korean avautumisesta ja modernisoimisesta. Nyt näyttää siltä, että jos mahdollista, maa on kehittynyt huonompaan suuntaan.

Kimin toiminta kertoo diktaattorin mielivallasta ja moraalikadosta, jossa edes korkeimman johdon keskinäisellä uskollisuudella ei ole merkitystä. Uutinen herättääkin pienen toivon epävakaudesta, joka voi laajetessaan murtaa hirmuvallan. Kimin tiukasta kontrollista huolimatta on mahdollista, että johdon sisäinen kapinaliike kytee jo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.