Jotain myös itselle

Valtio on vähentänyt tietoisesti yhtiöitään, ja viime vuosina luopunut paljosta sellaisestakin, jota aiemmin pidettiin kansallisesti hyvinkin merkittävänä yritystoimintana. Paljon jälkipuheita ovat aiheuttaneet vaikkapa energiayhtiö Fortumin vienti pörssiin, metsäjätti Stora Enson ja ruotsalaisten Wallenbergin suvun metsäteollisuuden yhteensulatus ja Kemiran lannoiteteollisuuden myynti norjalaisille.

Valtiollinen Outokumpu kaivoi 1900-luvun alusta lähtien rikkauksia Suomen kallioperästä, kunnes yhtiö yksityistettiin ja se luopui kaivostoiminnasta. Kaivosteollisuus nähtiin elinkeinona, jolla ei ole Suomessa tulevaisuutta. Toisin kuitenkin kävi. Uudet geologiset tutkimukset ovat osoittaneet, että nimenomaan Pohjolan maaperässä ovat koko maanosan rikkaimmat malmivarat.

Ulkomaalaiset kaivosyhtiöt ovat luottaneet Suomen peruskallioon meitä paremmin. Metallien maailmanmarkkinahintojen nousu on tehnyt kaivosteollisuudesta taas kannattavan toimialan, ja esimerkiksi Lapissa vieraat vuolevat sananmukaisesti kultaa tänään uusilla kaivoksillaan. Talvivaaran nikkelikaivos on liki ainoita, josta vaurautta jaetaan myös joillekin suomalaisille sijoittajille.

Lopulta on valtiovaltakin ymmärtämässä kaivosteollisuuden kansallisen merkityksen. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ehdottaa uuden, valtion omistaman kaivosyhtiön perustamista.

Yksityistämisen puolestapuhujat tyrmäävät tietenkin esityksen ideologisin perustein. Kansallisen edun nimissä Pekkarisen ehdotusta kannattaisi kuitenkin pohtia vakavasti, ja tällä kannalla tuntuu olevan myös valtionyhtiöistä vastaava puolustusministeri Jyri Häkämies.

Ikävältä tuntuu, jos suurin hyöty Suomen maaperän rikkauksista menee ulkomaalaisten suursijoittajien taskuun. Kaivosteollisuuden tuotoille löytyisi kyllä käyttöä myös Suomen valtion vuotuisessa budjetissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Poikkeusolot vaikuttavat kuntavaaleihin asti

Seitsemäs aalto on suurin

Onneksi meistä ei ole marjanpoimijoiksi

Lähimatkailu korvaa tapahtumien puutetta

Professorikato uhkaa tutkimuksen laatua

Vieraat termit eivät saa olla sumuverho

Talous pakottaa kunnat uudistamaan toimintaansa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.