Jotakin on tultava tilalle

Muovipussien paheksunta on turhaa suunpieksäntää niin pitkään kun vaihtoehtoja ei ole tarjolla. Ei esimerkiksi omenoita, päärynöitä ja tomaatteja voi käsissäänkään kuljettaa. Kestokassin pohjalle levitessään irralliset hedelmät ja kasvikset liiskautuvat helposti muiden ostosten sekaan, mitä tuskin innokkainkaan muovipussinvastustaja haluaa.

Kassatyöntekijän rutiinikysymys, pannaanko pakasteet pieneen pussiin, on asiakaspalvelua. Jos pussiinpakkaamaton jäätelö ennättää sulaa, se valuu paketista sotkien muita ostoksia.

Suomessa muovipussiongelma on selvästi pienempi kuin muissa EU-maissa. Siksi EU-parlamentin äänestämä ehdotus kertakäyttöisten ohuiden muovipussien käytön vähentämisestä 80 prosentilla viidessä vuodessa voi olla Suomelle vaikea.

Kukaan ei kiistä, etteikö muovipusseista pitäisi päästä eroon. Kyse onkin siitä, miten ostokset sitten kuljetetaan kotiin siististi ja hygieenisesti. Muovipussien korvaajiksi tarjotut kestokassit ovat hyviä, mutta usein epäkäytännöllisen suuria laukkuja.

EU voisi vaikka kieltää muovipussit, mutta ennen kieltoa toivoisi jonkun firman kehittelevän käytännöllisen ja kestävän ekokassin, johon voi lastata ostoksia suoraan hedelmätiskistä. Voimapaperipussikin olisi muovista parempi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.