Joukkoampumiset ehkä käänsivät Trumpin pään

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vieraili myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa El Pasossa ja Daytonissa, joissa viime viikonlopun joukkoampumisissa kuoli yli 30 ihmistä. Trump tapasi vaimonsa Melania Trumpin kanssa ampumisen uhreja ja hoitohenkilökuntaa. Kummassakin kaupungissa mielenosoittajat syyttivät Trumpia rasismista ja vihanlietsonnasta. Trumpin kannattajat puolestaan puolustivat presidenttiä ja väittelivät mielenosoittajien kanssa.

Presidentin aiemmin laukomia typeryyksiä ei ole mitään syytä puolustaa, koska ne ovat olleet omiaan normalisoimaan rasistisia mielipiteitä kuten ex-presidentti Barack Obama juuri arvioi, tosin Trumpia suoraan nimeämättä. On silti huomionarvoista ja arvokasta, että viimeisimmät joukkoampumiset näyttävät kääntäneen Trumpin pään aselakien tiukentamisen suhteen. Aiemmin Trumpin on kerrottu aikoneen estää sellaisen tarvittaessa vaikka veto-oikeudellaan. Muuttuneeseen puheenparteen olisi syytä tarttua. Uutistoimisto AFP:n laskujen mukaan tänä vuonna Yhdysvalloissa on tapahtunut jo 251 joukkoampumista, kiitos muun muassa löysien aselakien.

Trumpin pään kääntyminen voi olla politikointiakin, sillä Trump vihjasi jo tviitissään, että aselakien kiristyksen voisi naittaa maahanmuuttolain uudistukseen. Ja se ei välttämättä käy demokraateille.

Tavoistaan poiketen Trump on myös vaatinut kaikkia yhdysvaltalaisia tuomitsemaan rasismin, kiihkoilun ja valkoisen ylivallan. Lausunto on Trumpin aikaisempiin puheisiin verrattuna selkeä osoitus mielenmuutoksesta – tai ainakin sellaisena sitä kannattaisi pitää ja ottaa todesta riidan ylläpitämisen sijasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Norjalaisten huippu-urheilijoiden kasvutarinoissa perheen osuus uralla on erityisen korostunut

Panikointi olisi pahinta koronaviruksessa

Jalat maassa koronan kanssa

Presidenttipeliä ei pidä liikaa estelläkään

Savon maakunnat lumirajalla

Hypotenuusaa pitkin Kouvolaan

Perussuomalaiset pitäisi fasismin mieluiten piilossa

Mysteeri nimeltä auton hankinta

Suomen kuuluu auttaa kaikkein hädänalaisimpia

Tärkeät talkoot kuuttien puolesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.