Joukkoampumiset ehkä käänsivät Trumpin pään

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vieraili myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa El Pasossa ja Daytonissa, joissa viime viikonlopun joukkoampumisissa kuoli yli 30 ihmistä. Trump tapasi vaimonsa Melania Trumpin kanssa ampumisen uhreja ja hoitohenkilökuntaa. Kummassakin kaupungissa mielenosoittajat syyttivät Trumpia rasismista ja vihanlietsonnasta. Trumpin kannattajat puolestaan puolustivat presidenttiä ja väittelivät mielenosoittajien kanssa.

Presidentin aiemmin laukomia typeryyksiä ei ole mitään syytä puolustaa, koska ne ovat olleet omiaan normalisoimaan rasistisia mielipiteitä kuten ex-presidentti Barack Obama juuri arvioi, tosin Trumpia suoraan nimeämättä. On silti huomionarvoista ja arvokasta, että viimeisimmät joukkoampumiset näyttävät kääntäneen Trumpin pään aselakien tiukentamisen suhteen. Aiemmin Trumpin on kerrottu aikoneen estää sellaisen tarvittaessa vaikka veto-oikeudellaan. Muuttuneeseen puheenparteen olisi syytä tarttua. Uutistoimisto AFP:n laskujen mukaan tänä vuonna Yhdysvalloissa on tapahtunut jo 251 joukkoampumista, kiitos muun muassa löysien aselakien.

Trumpin pään kääntyminen voi olla politikointiakin, sillä Trump vihjasi jo tviitissään, että aselakien kiristyksen voisi naittaa maahanmuuttolain uudistukseen. Ja se ei välttämättä käy demokraateille.

Tavoistaan poiketen Trump on myös vaatinut kaikkia yhdysvaltalaisia tuomitsemaan rasismin, kiihkoilun ja valkoisen ylivallan. Lausunto on Trumpin aikaisempiin puheisiin verrattuna selkeä osoitus mielenmuutoksesta – tai ainakin sellaisena sitä kannattaisi pitää ja ottaa todesta riidan ylläpitämisen sijasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU ei saa katsella sivusta Brasilian katastrofia

Sukupolvien välinen eläkesota on turhaa

Kesä Suomessa

Rockin mantereet

Leikkauskiista ei ole välttämättä vieläkään ohi

Palveluja estäviin hyökkäyksiin voi vain varautua

Sinä olet minun siskoni

Kaipa se polla taas räjähtää Jaana-tädin kotona kello 20.30

Yli vuoden työttömänä olleita on yhä valtavasti

Tavanomainen vierailu veti Suomen myrskyn silmään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.