Joukkosurmia ja sariinia

YK:n ihmisoikeusneuvosto julkaisi tiistaina raporttinsa Syyriassa jo kolmatta vuotta riehuvasta sisällissodasta. Jo aikaisemmin on tiedetty, että sodan molemmat–vai pitäisikö kirjoittaa kaikki?–osapuolet ovat syyllistyneet joukkosurmiin. Yli 400 silminnäkijän kertomukset kuitenkin tarkentavat kuvaa.

Raportissa arvioidaan, että Syyriassa on pelkästään tämän vuoden aikana tehty lähes kaksikymmentä joukkosurmaa, jotka voidaan luokitella sotarikoksiksi.

Suurin osa raportissa mainituista joukkosurmista on hallituksen joukkojen tekemiä. Uhreja näissä joukkosurmissa on myös yleensä enemmän kuin kapinallisten joukkojen tekemissä. Osin tämä selittyy sillä, että armeijalla on edelleen tehokkaampaa sotakalustoa kuin kapinallisilla.

Sekin on kuitenkin selvää, että hallituksen joukkoja vastaan taistelevat kapinalliset ovat myös syyllistyneet sotarikoksiksi luokiteltaviin raakuuksiin siviiliväestöä kohtaan.

YK:n ihmisoikeusneuvosto löysi myös viitteitä kemiallisten aseiden käytöstä. Lisävahvistusta epäilyille tuli tiistaina illalla, kun Ranska ilmoitti, että sillä on todisteita hermokaasu sariinin käytöstä.

YK:n raportti ja Ranskan antamat tiedot kertovat, että Syyrian sota raaistuu samalla kun se pitkittyy. Ponnistuksia sodan lopettamiseksi on vahvistettava.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.