Journalismin pohjakosketus

Julkinen keskustelu uuden lääkealan keskuksen sijoituspaikasta on saanut surkuhupaisia ja naiiveja piirteitä. Siksi on toivottavaa, että sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) ratkaisisi asian hyvin nopeasti.

Julkinen kädenvääntö tulehduttaa tunteita Helsingissä ja Kuopiossa. Se ei ole kenenkään etu, kun alueellistamispäätös on käytännössä tehty.

Alueellistamisen selvityshenkilö Liisa Turakka esitti marraskuussa, että lääkealan keskus sijoitetaan Kuopioon. Alueellistamisen koordinaatioryhmä päättyi sen jälkeen yksimielisesti samalle kannalle.

Kovin kannanotto tuli pääministeri Matti Vanhaselta (kesk.) viime lauantaina, kun hän Helsingin Sanomien mielipidesivulla ilmoitti, että maan hallitus seisoo yksimielisesti ministeri Hyssälän takana lääkehallinnon alueellistamisessa. Myös valtiovarainministeri Jyrki Kataiselta (kok.) on tullut samansisältöinen viesti.

HELSINGISSÄ on koko alueellistamiskeskustelun ajan pyritty vaikuttamaan julkiseen mielipiteeseen niin, että nykyisen Lääkelaitoksen sijoittaminen Kuopioon osana lääkealan keskusta olisi katastrofi suomalaiselle lääkintähuollolle.

Keskustelua ovat pitäneet yllä muun muassa jotkut Lääkelaitoksen työntekijät. Yhden foorumin mielipiteille on tarjonnut Hesari.

Maan suurin päivälehti ei ole tyytynyt antamaan tilaa vain ihmisten mielipiteille alueellistamisesta mielipidesivuillaan. Se on ollut ja on hyvin aktiivinen tuottamaan aihepiiristä juttuja uutissivuilleen.

Kun Hyssälä ilmoitti lääkehallinnon alueellistamissuunnitelmasta, hanketta on yritetty kaataa lukuisin lehtiartikkelein. Sama tahti jatkui eilen. Kuoroon yhtyi Ylen tv-uutiset tiistai-iltana. Uutisointi oli yksipuolista.

Pääkaupungin ykkösmedian pyrkimys vaikuttaa julkiseen mielipiteeseen on poikkeuksellisen voimakas. Lääkelaitos-kirjoittelu vetää kohta määrällisesti vertoja ex-ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) tekstiviestikohulle ja kevään vaalirahoitussotkulle.

SUOMEN hallituksen ja Hesarin välisen "maaottelun" voittaja on jo tiedossa. Surullista koko jupakassa on Hesarin lääkehallinnon alueellistamista käsittelevien juttujen journalistinen taso ja katkera sävy. Missä ovat objektiivisuus ja tasapuolisuus?

Jokainen toimittaja tietää, että jutun voi halutessaan leipoa yksisilmäiseksi niin, että jotakin hanketta ajetaan eteenpäin tai ainoastaan vastustetaan sitä. On valitettavaa, että maan suurin päivälehti unohtaa tietoisesti journalismin perussäännöt.

Hesari on hyvä lehti. Siellä on loistavia toimittajia, kuvaajia ja muita toimituksellisia työntekijöitä. Juuri toimituksen korkean ammatillisen tason vuoksi luulisi, että moni huippuosaaja suorastaan häpeää sitä, millaista Lääkelaitosjournalismia lukijoille syötetään. Pohjakosketus on tässä mielessä ollut totaalinen. Laatulehden uskottavuus on kärsinyt pahan kolauksen.

Helsingin Sanomat on Lääkelaitos-kirjoittelullaan osoittanut sananmukaisesti olevansa Helsingin sanomat. Onko päätoimittaja Janne Virkkusella ryhtiä myöntää tämä tosiasia?

POMMITUSTEN päämaali on ollut ministeri Hyssälä. Osansa on saanut myös Kuopio, joka on kuitenkin "syytön" nykyiseen alueellistamiskohuun. Kuopiolle Hyssälän suunnitelma tuli yllätyksenä kuten kaikille muillekin. Kun ministeri ilmoitti asiasta, Kuopiossa luonnollisesti ilahduttiin.

Parisataa korkeapalkkaista työpaikkaa kelpaa Kuopiolle ja aika monelle muullekin paikkakunnalle. Esimerkiksi Helsingille, kuten turhautunut Hesari on väkevästi viime kuukausina todistanut.

Kuopiolaisten itsetunto kestää kyllä maamme ykkösprinttimedian ivailun. Mutta onkohan Hesarin toimituksen johto sisäistänyt, että journalismissakin valta ja vastuu kulkevat käsi kädessä?

Ehkä tämä tulee mieleen, kun pöly on laskeutunut alueellistamiskohun ympäriltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.