Juankoski peräytyi

Moni kylä on nostanut kapinalipun oman koulunsa lakkautusta vastaan, ja melkein yhtä moni kylä joutunut toteamaan lopulta, ettei kunnan- tai kaupunginvaltuustossa tehdylle päätökselle ole vaihtoehtoa: koulu lähtee.

Tiukoille ajautunut Juankosken kaupunki yritti vakauttaa talouttaan sulkemalla aiemmin itsenäisen Säyneisen viimeisen kyläkoulun entisessä kuntakeskuksessa ja vähentämällä opetusta Muuruvedellä, jolla silläkin on takanaan pitkä historia itsenäisenä kuntana.

Vaikka kuntaliitos toteutettiin jo nelisen vuosikymmentä sitten, muistot menneistä ajoista ovat vielä vahvoina niin säyneiseläisten kuin muuruveteläistenkin mielessä. Tieto viimeisten koulujen lopettamisesta synnytti välittömästi heidän keskuudessaan ainutlaatuisen väkevän protestiliikkeen, joka tuotti myös välittömästi tulosta. Säyneisen ja Muuruveden koulut saavat jatkaa vielä nykyisellään, ja vaadittavat säästöt kaivellaan esiin jostain muualta.

Kun demokraattisessa maassa eletään, niin kansan ääntä on hyvä kuulla. Toisaalta ainakin osavastuuta Juankosken kaupungin taloudesta siirtyy nyt myös koulunsa säilyttäneille. On elettävä niin, että ennusteet lasten loppumisesta eivät toteudu. Kouluissa on elämää vain niin kauan, kuin niissä on riittävästi lapsia opetettavaksi. Pelkkä koulu ei takaa kylän elävyyttä, vaan kyllä siihen tarvitaan myös eläviä ihmisiä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.