Juhlatuulta pullosta

Onnellisten ihmisten juhla -tunnuslause Ruisrockin sivuilla julkaistussa kirjoituksessa kuvasi hyvin toissa lauantaita, kun 35 000 ihmistä pakkautui kauniissa kesäsäässä Turkuun Ruissalon luonnonsuojelualueelle. Artistikattauksen lisäksi festivaaleilla oli hämmentävän monipuolinen alueohjelma (kaikkea wannabe-ballerinoista kotitonttujen iskuryhmään), runsaasti ruokailuvaihtoehtoja ja myös juomista – kovaan hintaan.

Jo pyöräilymatkan varrella silmiini osui kyltti: ”lonkero 6e/0,33l”. Ihmettelin hintaa seuralaiselleni, joka totesi vain, että alueen sisällä se on kalliimpaa. Toden totta: kolmosoluesta sai kuulemma pulittaa seitsemän euroa tölkiltä, juoma piti tyhjentää anniskelualueen ahtaudessa ja se oli tietysti kädenlämmintä.

Ei kai ole ihme, että melkein jokainen tuttavani salakuljetti juotavaa alueelle. Vanhojen ”pullo lahkeessa” -viritelmien lisäksi kesän trendi oli pullonkorkin sulattaminen kiehuvassa vedessä avaamattoman näköiseksi. Yksi jos toinenkin kaveri esitteli ylpeänä, miten vesipullo kätki näin sisäänsä kirkasta viinaa eivätkä järjestyksenvalvojat sanoneet asiasta mitään.

Jos juomat olisivat alueella edullisempia, harvempi salakuljettaisi sinne omiaan. Järjestyssääntöjä ei rikottaisi, ja voi olla, että tapahtumanjärjestäjän kassaan kilisisi lopulta enemmän tuottoa kuin nykyisillä kiskurihinnoilla.

Juoman hintojen lisäksi ystäväni marisi anniskelualueen järjestelyistä. Jonossa oli ahdasta ja piti seistä kauan. Alue oli niin täysi, että penkkitila loppui kesken ja olut oli kumottava maassa istuen.

Alkoholilaille ei kuitenkaan voi mitään. Kun tapahtuma on kaikenikäisille sallittu, anniskelualueen täytyy olla tarkkarajainen ja valvottavissa. Pykälät anniskelupaikan järjestyksestä ja aluetta koskevista vaatimuksista ovat yksiselitteisiä: ”Anniskelualueeksi ei saa hyväksyä urheilu-, liikunta-, musiikki- tai muun niihin verrattavan tapahtuman yleistä katsomotilaa”, ja ”anniskeltu alkoholijuoma on nautittava anniskelualueella – – juoman pois kuljettaminen anniskelupaikasta on kielletty.”

Anniskelualueiden aidoista ei tarvitse piitata festareilla, joilla on kahdeksantoista vuoden ikäraja. En kuitenkaan kannata käytännön yleistymistä missään nimessä. On epäreilua estää alaikäisten musiikinystävien osallistuminen pelkästään alkoholikysymysten takia.

Ehkä kalliilla hinnoilla on muukin tarkoitus, kuin mahdollisimman suuren voiton kääriminen? Tapahtumanjärjestäjät tietävät, että juomaostoksia tehdään joka tapauksessa. Hinnoittelulla niiden määrää saatetaan hillitä aavistuksen verran.

Jos juomat olisivat alueella edullisempia, vetäisi olettavasti useampi niillä päänsä täyteen. Kaikkien juhlatunnelma ei siitä kohene – osan kärsii. Siksi olen loppujen lopuksi iloinen, että monet festivaalit ovat ottaneet sekä ikärajattoman että alkoholinostajalle kalliin linjan.

Vaikka promilleilla oli varmasti tekemistä joidenkin Ruisrock-lauantaina kokeman onnentunteen kanssa, yleistunnelma olisi tuskin parantunut siitä, että viina olisi virrannut yhtään enempää. Siksi olen sitä mieltä, että nykyisellään on hyvä: korkeat hinnat hillitsevät holtittominta läträystä, tapahtumaan pääsevät kaikenikäiset, jotkut salakuljettavat paikalle omia juomiaan ja pysyvät siten tyytyväisinä. Kun hiljainen tieto järjestyksenvalvojien jäynäyttämisestä leviää, viinan naamiointi vedeksi ei varmasti lopu vaan lisääntyy vuosi vuodelta.

On mielenkiintoista nähdä, millainen tunnelma Kuopiorockissa vallitsee kuukauden vaihteessa. Täysien juomapullojen tuonti tapahtumaan on kielletty kokonaan, joten ainakaan korkinsulatuskikka ei savolaisissa salakuljetusyrityksissä auta. Kiellon ulottuminen myös omiin alkoholittomiin juomiin antaa taas aihetta varautua kirpaiseviin hintoihin anniskelualueella. Onneksi on vesipisteet.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.