Jungnerin lähtöilmoitus aloitti SDP:n pyykinpesun

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner ilmoitti keskiviikkona odotetusti, että hän ei pyri jatkokaudelle ensi toukokuun puoluekokouksessa. Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen alla Jungner lukitsi oman asemansa SDP:n ehdokkaan Paavo Lipposen kannatukseen: jos kannatus ei nouse merkittävästi vuodenvaihteen noin 4 prosentin tasosta, hän jättää tehtävänsä puoluekokouksessa. Lipposen kannatus oli lopulta 6,7 prosenttia.

Jungner kertoi tiedotustilaisuudessaan suoraan, mistä oli kysymys. Omalla ilmoituksellaan hän yritti patistella SDP:n omaa väkeä Lipposen taakse. Samoihin aikoihin puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen ilmestyi lehtimainoksiin Lipposen rinnalle ja viimetipassa perustetun valtakunnallisen kansalaisvaltuuskunnan puheenjohtajaksi värvättiin SAK:n entinen puheenjohtaja, työministeri Lauri Ihalainen.

Kaikki tämä tehtiin liian myöhään, niin kuin nyt tiedetään. Mäkilähtö ei enää onnistunut. Lipposen kannatus nousi vajaassa kolmessa viikossa, mutta jäi kuitenkin kiusallisen alhaiseksi. Asia ei kaunistelemalla parane: kyse on SDP:n yli 100-vuotisen historian ylivoimaisesti kehnoimmasta vaalituloksesta.

Jungnerin keskiviikkoista ilmoitusta voi kehua suoraselkäiseksi. Mies teki sen, minkä lupasi. Toisaalta ei ole lainkaan varmaa, että jatkokausi keväällä olisi hellinnyt, jos hän sellaista olisi hakenut. SDP:n kentältä Jungneria on arvosteltu voimakkaasti vaalikampanjan epäonnistumisesta.

On olemassa vielä kolmas näkökulma. Jungnerin ilmoitus käänsi huomion pois puolueen puheenjohtajasta, joka kuitenkin lopulta on vastuussa puolueen onnistumisista ja epäonnistumisista. Jos jonkun on lähdettävä, olkoon se sitten puoluesihteeri.

Presidentinvaalin toiselta kierrokselta tylysti pudonnut Lipponen oli armelias. Jo vaalipäivän iltana hän oli sitä mieltä, että Jungner voisi jatkaa. Lisäksi Lipponen kertoi, ettei hän halua SDP:n sisäistä pyykinpesua. Saman hän toisti Savon Sanomille keskiviikkona.

Pyykinpesu on silti alkanut. Savon Sanomien keskiviikkona julkaisemasta haastattelusta tiedetään, että Lipponen itsekään ei ollut vielä marraskuussa tyytyväinen kampanjaansa. Lipposen mielestä kaikki johtavat sosiaalidemokraatit eivät olleet sitoutuneet siihen. Arvostelua sai myös ammattiyhdistysliike.

Olisi melkoinen ihme, jos pyykkiä ei pestäisi myös SDP:n puoluehallituksen kokouksessa torstaiaamuna. Iltapäivällä koolla ovat puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä, jotka miettivät puolueen asemoimista vaalin toisella kierroksella. Äänestyssuosituksia puolueen nimissä tuskin annetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.