Juojärvi yllätti

Juojärven valinta Pohjois-Savon maakuntajärveksi oli melkoinen yllätys. Suomen ympäristökeskuksen järjestämässä kilpailussa toiseksi jäi Kallavesi, joka on yksi maan kuuluisimmista järvistä. Juojärvi keräsi 45 ja Kallavesi 31 prosenttia maakunnan äänistä.

Juojärvelle on annettava kaikki kunnia ykköstilasta. Se on monimuotoinen, puhdasvetinen, kaunis ja kalaisa järvi Heinäveden, Liperin, Outokummun ja Tuusniemen alueella. Vesistön tuntumassa on kuntataajamien lisäksi runsaasti vapaa-ajan asuntoja.

Valinta lienee selitettävissä sillä, että äänestykseen osallistui maakunnan 250 000:sta asukkaasta vain vajaat 500. Etenkin Koillis-Savossa viestitettiin aktiivisesti käynnissä olevasta äänestyksestä. Juojärven taakse lähtikin runsaasti paikallisia aktiiveja.

Juojärvi ei uhkaa Kallaveden asemaa tunnetuimpana järvenä Pohjois-Savossa. Muualla maassa Kallavesi on yhdistetään Kuopioon ja Pohjois-Savoon.

On hienoa, että Kallaveden rinnalle valtakunnalliseen julkisuuteen nousi nyt näkyvästi toinen maakunnan suuri vesistö. Sillä on merkitystä muun muassa maakunnan matkailuelinkeinolle.

Matkailuihmisten tulisikin ottaa vesistöistään nykyistä suurempi hyöty irti. Se on mahdollista kitkattomalla ja uutteralla yhteistyöllä. Myönteiset asiat tulisi tuoda nykyistä terävämmin julkisuuteen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.