Jutta Urpilaisen ehdokkuuteen riittää työntöä

SDP:n kansanedustajan Jutta Urpilaisen presidenttiehdokkuudesta puuttuu enää hänen oma ilmoituksensa. Ehdokkaasta päättävän puoluevaltuuston jäsenien selvä enemmistö kannattaa häntä. Eero Heinäluoman kannatus kulkee kaukana perässä ja hän on antanut tukensa Urpilaiselle (SS 16.2.). Myös Lahden puoluekokousväki puolsi vahvasti Urpilaista (SS 5.2.).

Urpilainen ilmoitti jo viime vuoden kesäkuussa harkitsevansa ehdolle lähtemistä ja on luvannut antaa päätöksensä helmikuun aikana. Hän on kertonut pohtivansa vielä työn ja perhe-elämän yhteensovittamista.

Tutkija Mari K. Niemen mukaan Urpilaisella on jo kova paine asettua ehdolle. Olisi pannukakku, jos hän kieltäytyy pitkän flirttailuvaiheen jälkeen (SS 17.2.). SDP:n presidenttipeli palaisi alkupisteeseen ja puolue kärsisi väistämättä vahinkoa. Urpilaisen puheenjohtajakamppailu Antti Rinteen kanssa nousisi taas esiin, samoin edellisen presidenttiehdokkaan Paavo Lipposen heikon kannatuksen trauma.

Kukaan ei hyödy SDP:n vanhojen taistojen muistelusta. Urpilaisella on positiivinen puolipakko palata politiikan eturiviin.

Vihreiden Pekka Haaviston tavoin myös Urpilaisen menestys vaaleissa riippuisi siitä, lähteekö presidentti Sauli Niinistö hakemaan jatkokautta. Joka tapauksessa Urpilainen ja Haavisto kilpailisivat samoista, etenkin Etelä-Suomen kaupunkiliberaalien äänistä.

Jutta-ilmiö on mahdollinen aina arvaamattomissa henkilövaaleissa. Entinen puoluejohtaja ja valtiovarainministeri olisi uskottava ja valovoimainenkin ehdokas presidentiksi. Kansainvälisen politiikan kokemusta kertyi ministeriajalta etenkin eurokriisin hoidosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Pääministeri joutuu lujille: Kestävyyttä ja hyviä hermoja vaaditaan

Käräjäoikeusuudistuksen virhe on nyt hyvä korjata

Inkluusio toimii teoriassa mutta ei käytännössä

Vankien vaihtoa ja varovaa optimismia

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.