Jutta Urpilaisen ehdokkuuteen riittää työntöä

SDP:n kansanedustajan Jutta Urpilaisen presidenttiehdokkuudesta puuttuu enää hänen oma ilmoituksensa. Ehdokkaasta päättävän puoluevaltuuston jäsenien selvä enemmistö kannattaa häntä. Eero Heinäluoman kannatus kulkee kaukana perässä ja hän on antanut tukensa Urpilaiselle (SS 16.2.). Myös Lahden puoluekokousväki puolsi vahvasti Urpilaista (SS 5.2.).

Urpilainen ilmoitti jo viime vuoden kesäkuussa harkitsevansa ehdolle lähtemistä ja on luvannut antaa päätöksensä helmikuun aikana. Hän on kertonut pohtivansa vielä työn ja perhe-elämän yhteensovittamista.

Tutkija Mari K. Niemen mukaan Urpilaisella on jo kova paine asettua ehdolle. Olisi pannukakku, jos hän kieltäytyy pitkän flirttailuvaiheen jälkeen (SS 17.2.). SDP:n presidenttipeli palaisi alkupisteeseen ja puolue kärsisi väistämättä vahinkoa. Urpilaisen puheenjohtajakamppailu Antti Rinteen kanssa nousisi taas esiin, samoin edellisen presidenttiehdokkaan Paavo Lipposen heikon kannatuksen trauma.

Kukaan ei hyödy SDP:n vanhojen taistojen muistelusta. Urpilaisella on positiivinen puolipakko palata politiikan eturiviin.

Vihreiden Pekka Haaviston tavoin myös Urpilaisen menestys vaaleissa riippuisi siitä, lähteekö presidentti Sauli Niinistö hakemaan jatkokautta. Joka tapauksessa Urpilainen ja Haavisto kilpailisivat samoista, etenkin Etelä-Suomen kaupunkiliberaalien äänistä.

Jutta-ilmiö on mahdollinen aina arvaamattomissa henkilövaaleissa. Entinen puoluejohtaja ja valtiovarainministeri olisi uskottava ja valovoimainenkin ehdokas presidentiksi. Kansainvälisen politiikan kokemusta kertyi ministeriajalta etenkin eurokriisin hoidosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Savolaista small talkia

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Kuningas kävi vaatimattomassa studiossa, eikä musiikki ollut enää entisellään – silti Wiskari möyrii matona korvassa

Puoli Suomea liikkeellä

Kaivoslakia sopii muuttaa, mutta harkiten

Asuntovelallisella on nyt kissanpäivät

Ensimmäisen ja viimeisen välissä

Lapinlahden hieno perinne ansaitsee katsojien tuen

KHO:n katselmus Kuopiossa on paikallaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.