Jyrki Kataisella kohtalon hetket

Kellot soivat tänään kokoomuksen puheenjohtajalle Jyrki Kataiselle, kun puolueitten antama lisäaika hallitustunnustelujen jatkamiseen päättyy.

Eduskuntavaaleista on kulunut tänään viikkoa vaille kaksi kuukautta. Pattitilannetta on edesauttanut, että vastaavia hankaluuksia ei ole koettu vielä taannoin uudistetun perustuslain aikana. Nyt luodaan ennakkokäytäntöjä ja myös sorrutaan virheisiin, joista voidaan ottaa opiksi seuraavilla kerroilla.

Pitkittyneitten neuvottelujen aikana on huomattu, että perustuslakia uudistettaessa unohdettiin pohtia toimitusministeriöitten toimivaltuuksia. Mari Kiviniemen hallituksella olisi ollut halutessaan mahdollisuus kokeilla valtansa rajoja, mutta toimitusministerit ovat heittäytyneet mieluummin toimettomiksi kuin jatkaneet tarmokkaasti isänmaan etujen puolustamista. Tämä ei ole ollut välttämättä ihan paras ratkaisu.

Jyrki Kataisella on ollut näiden kolmen päivän aikana periaatteessa kolme vaihtoehtoa. Yksi on kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan varaan rakentuva porvarillinen hallitus, toinen kokoomuksen, keskustan ja sosiaalidemokraattien hallitus ja kolmantena jo kertaalleen tyhjennetty kuuden puolueen "sixpack", jossa kokoomuksen ja SDP:n jatkona olisivat Vasemmistoliitto, vihreät, kristilliset ja RKP.

Ykkösvaihtoehdon suurin epävarmuustekijä ovat perussuomalaiset. Jos he eivät suostu mihinkään kompromisseihin EU-ratkaisuissa, yhteistyöstä ei tule mitään. Sitä ei toinna edes yrittää, koska EU:ssa Suomen on kuitenkin oltava.

Kakkosvaihtoehdossa ratkaisu on SDP:n käsissä. Haluaako se kansallisen yhtenäisyyden nimissä istua samassa hallituksessa porvaripuolueiden kanssa vai yrittääkö se koota mieluummin itse hallituksen puheenjohtajansa Jutta Urpilaisen johdolla ja pääarkkitehtinsa Eero Heinäluoman laatimien piirustusten pohjalta?

Nopein ratkaisu löytyisi palaamalla kuuden puolueen hallituspohjaan. Hallitusohjelma on periaatteessa neuvoteltu ja auki on vain se prosentti, jolla arvonlisäveroa peritään. Kataisen ja kokoomuksen kannalta asiassa olisi lisäksi se iso mutta, että johtava porvarillinen puolue olisi hallituksessa kahden vasemmistopuolueen armoilla.

Kun puolueilta kysyttiin ennen vaaleja hallitusvaihtoehtoja, ne vastasivat kaikki, että "vaalit ratkaisevat". Nyt on nähty, että vaalit eivät ratkaise mitään, vaan ratkaisut ovat kiinni yksittäisten voimapoliitikkojen näkemyksistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.