Jytky mittasuhteisiin

Perussuomalaisten vaalivoitto huhtikuun eduskuntavaaleissa oli kiistaton ja jopa historiallinen. Koskaan aikaisemmin itsenäisen Suomen historiassa yksikään puolue ei ole kyennyt nostamaan kannatustaan samalla tavalla kuin perussuomalaiset.

Vaalien tuloksen tulkinnassa on kuitenkin menty metsään. Kevytmielisimmissä arvioissa on ajateltu, että perussuomalaisilla olisi mandaatti puhua kansan enemmistön äänellä. Tällaista sanomaa tarjoilevat varsinkin perussuomalaiset itse.

Vaalien jälkeen julkistetut muutamat mielipidetutkimukset asettavat perussuomalaisten vaalivoiton - jytkyn, niin kuin puheenjohtaja Timo Soini on luonnehtinut - oikeisiin mittasuhteisiin. Saman asian olisi voinut tietysti lukea jo suoraan vaalin tuloksesta: perussuomalaisten kannatus oli "vain" 19 prosenttia eli heidän takanaan on viidennes niistä, jotka kävivät äänestämässä. Yli 80 prosenttia äänesti toisenlaisten arvojen puolesta.

Juhannuksen alla julkaistun tutkimuksen mukaan suomalaisista 69 prosenttia luottaa euroon, vaikka perussuomalaisten julistuksesta voisi päätellä, että enemmistö suomalaisista olisi valmis eroamaan koko EU:sta. Itse asiassa suomalaisten luottamus euroon on vahvempaa kuin yhdessäkään toisessa EU-maassa.

Kuluneella viikolla julkistettiin ulkoministeriön Taloustutkimuksella teettämä mielipidetutkimus suomalaisten suhtautumisesta kehitysapuun. Sen mukaan kehitysavun lisäämistä vaativien suomalaisten määrä on lisääntynyt ja aikaisempaa harvemmat haluavat leikata kehitysapua, mikä oli yksi perussuomalaisten vaaliteemoista.

Perussuomalaisten vaatimus toki näyttää toteutuvan, vaikka puolue ei hallituksen saakka päässytkään. Uuden hallituksen säästötalkoot vähentävät myös Suomen antamaa kehitysapua. Se tarkoittaa ikävä kyllä sitä, että Suomi ei vuoteen 2015 mennessä kykene nostamaan antamansa kehitysavun määrää 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta, mihin olemme sitoutuneet.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.