Käännekohdassa

Koko ihmiskunta on kuvaannollisesti käännekohdassa tänä iltana klo 19 Suomen aikaa, kun Barack Obama vannoo Yhdysvaltain ensimmäisenä mustana presidenttinä virkavalansa ja ryhtyy johtamaan maailman johtavaa suurvaltaa. Vaikka USA on heikentynyt ja menettänyt asemiaan Obaman edeltäjän George W. Bush nuoremman kahden virkakauden aikana, niin maa on edelleen maapallon johtava poliittinen, sotilaallinen, taloudellinen ja myös kulttuurinen, henkinen mahti.

Barack Obama on USA:n 44. presidentti, ja vaikka hän saakin edeltäjältään joka suhteessa raskaan perinnön, lähtökohdat eivät ole toivottomat. Päinvastoin Yhdysvalloissa tai koko maapallolla ei ole ollut aistittavissa yhtä vahvaa toivon henkeä ja odotusta kuin nyt.

Vaalitaistelun aikana Obama loi itsestään kuvan valtiomiehenä, joka kykenee palauttamaan kansakunnalleen sen kadottaman itsetunnon ja kansainvälisen arvostuksen. Tätä myönteistä kuvaa ovat vahvistaneet hänen ministerivalintansa: vain vahva, itseensä luottava johtaja uskaltaa valita itselleen vahvat alaiset.

George W. Bushin presidenttikausilla USA on juuttunut kuluttaviin sotiin Lähi-idässä ja Afganistanissa, ja sen kansantalouden perusrakenteet - pankki- ja rahoitusjärjestelmä - ovat romahtaneet kasaan ahneuden seurauksena. Yhdysvalain liittovaltio kuten sen miljoonat yksittäiset kansalaisetkin rypevät velkasuossa.

Vaikka talouden rakenteet ovat raunioina, ei tilannetta pidä dramatisoida liikaa. Barack Obaman aloittaessa Yhdysvaltain kansantalous ei ole toki "vuonna nolla" samaan tapaan kuin Saksa täydelliseen häviöön päättyneen toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945. Maailmantalouden viat ovat ainoastaan rahoitusrakenteissa, tuotannon rakenteet ovat kunnossa. Maailmanpyörä pyörähtää vauhtiin heti, kun poliitikot ovat saaneet korjatuksi ne virheet, joihin pankit ja rahoituslaitokset omatoimisesti sortuivat.

Tämän päivän virkaanastujaisiin on valmistauduttu henkisesti useita päiviä. Sunnuntaina Washingtonissa järjestetyn jättimäisessä ulkoilmakonsertissa tulivat julki ne keinot, joilla Barack Obama ja hänen hallintonsa uskovat maansa nousevan taas jaloilleen.

"Me olemme yhtä". Siinä yksi keskeisistä iskulauseista. Demokraatti Obama haluaa yhdistää kansakuntansa henkisesti, ja sen vuoksi konsertissa tehtiin kunniaa myös USA:n menestyneille republikaanipresidenteille kuten Ronald Reaganille ja Dwight Eisenhowerille.

"Tämä maa on sinun maasi", siinä toinen suuri teema. Kaikkien amerikkalaisten on ihonväristä, uskonnosta tai sukupuolisesta suuntautumisestaan huolimatta tunnettava, että häntä tarvitaan kansakunnan rakennustyössä.

Varapresidentti Joe Biden korosti konserttipuheessaan arkisen työnteon merkitystä. Pörssikuplan puhjettua on hyvä muistuttaa elämän perusasioista. Uuttera työ ja usko tulevaisuuteen: näillä yksinkertaisilla eväillä on saatu aikaan ihmeitä ennenkin. Miksei myös nyt, kun Barack Obama ottaa vastuun maastaan ja sen kansasta, Yhdysvalloista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.