Käännekohta

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ehdotus yhteisestä talouskokouksesta yllätti sekä opposition että vainoharhaisiksi heittäytyneet demarit.

Kataisen ideoimaan kokoukseen osallistuisivat ainakin hallitus, oppositio ja työmarkkinajärjestöt. Voisi olla hyvä, että mukana olisi myös yritysjohtajia, ekonomisteja ja tutkijoita. Tuskin Suomen taloutta tasapainotetaan enää pelkästään poliitikkojen ja etujärjestöjen voimin.

Mukaan tarvitaan kovaa kansantalouden ja liike-elämän osaamista ja ymmärrystä.

Kataisen avaus tuo mieleen Kalevi Sorsan Korpilampi-kokoontumisen 1970-luvun lopulla. Seminaarissa sovittiin yhteistuumin keinoista, joilla Suomen talous nostettiin takaisin raiteilleen. Keinot olivat sen ajan mittakaavassa todella järeitä, ja siksi ne tehosivatkin.

Nyky-Suomi on kuitenkin toisenlaisessa tilanteessa Sorsan aikana. Nyt ei päästäisi esimerkiksi devalvoimaan, sillä Suomi on osa unionia ja mukana yhteisvaluutassa.

Perinteisen teollisuuden asema ei ole enää yhtä vahva ja uudempikin teknologiateollisuus on murroksessa, joka on vienyt työpaikkoja ja tuotantoa pois Suomesta nopeammin kuin uutta on syntynyt tilalle. Suomi on menettänyt kilpailuvoimaansa, koska tuotantokustannukset ovat nousseet kilpailijamaita ripeämmin.

Suomen Pankki ennustaa nousun alkavan aikaisintaan 2015. Samoilla linjoilla ovat myös monien muiden pankkien ennusteet. Suomen talous jatkaa supistumistaan tänäkin vuonna eikä välitöntä toivoa paremmasta ole aivan lähiaikoina näköpiirissä.

Suomi elää velaksi ja se taitaa olla juuri tällä hetkellä välttämätöntä. Kysymys ei ole siitä, pitääkö velkaa ottaa, vaan siitä, minkä verran sitä on viisasta ottaa.

Lähtökohtaisesti kaikki ovat kuitenkin sitä mieltä, että meillä pitää olla selvä polku, joka tähtää velkaantumisen pysäyttämiseen ja kestävyysvajeen pienentämiseen.

On totta, että Suomi on kuin soutuvene globaalitalouden laineilla, mutta ohjauskyky on edelleen olemassa. Nyt täytyisi yhteistuumin löytää ne keinot, joilla Suomen taloutta aletaan elvyttää. Siihen tarvitaan laajaa konsensusta. Sellainen puolestaan ei ole mahdollista ilman kompromisseja. Yhteistyötä ei myöskään saisi vaarantaa lyhytnäköisellä politikoinnilla. Tukalaa tilannetta ei kannata yrittää hyödyntää poliittisten irtopisteiden toivossa.

Perussuomalaiset toivat eduskuntaan kuin kansalaisille näytille vaihtoehtoisen budjettikehyksen. Se sisälsi kiinnostavia keinoja, mutta niiden tehosta ei ole mitään näyttöä. Ehdotukset kannattaa silti käydä ajatuksella läpi. Myös keskustan Juha Sipilä on pulputtanut tasaiseen tahtiin järkevän kuuloisia ideoita, joiden toimivuutta ei nykyasetelmissa päästä edes testaamaan.

Aloitteita tulee muiltakin.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) puolestaan on ehdottanut työllisyyssopimusta, jonka idea on se, että työnantajat sitoutuisivat pitämään ihmiset töissä ja vastavuoroisesti palkat eivät nousisi syksyn neuvotteluissa kuin korkeintaan vähän.

Demareiden ajatus on hyvä ja sitä kannatetaan yli puoluerajojen.

Sen sijaan Urpilaisen ehdotuksessa ikääntyvien ihmisten irtisanomissuojan vahvistamiseksi on äänestäjien mielistelyn piirteitä. Irtisanominen on aina vakava paikka, oli kysymys nuoresta tai vanhasta työntekijästä.

Ovatko demarit varmoja siitä, että ikääntyvien työttömyys on vakavampi ongelma kuin nuorten työttömyys? Kumman työttömyys on suurempi rasite ja kustannus yhteiskunnalle, parikymppisen vai kuusikymppisen?

Miksi ihmiset pitää laittaa eriarvoiseen asemaan iän perusteella, kun he voivat olla tasa-arvoisia? Oikeasti ammattitaito ja vuorovaikutuskyvyt ovat tärkeimmät arviointiperusteet. Sukupuoli ja ikä sen sijaan eivät.

Hallitus tekee syksyn kynnyksellä ensi vuoden budjettiesityksen.

Jos Katainen aidosti haluaa herättää Korpilammen hengen, se on tehtävä ennen budjettiesityksen jättämistä.

Pääministerin ehdotus yhteisestä kokouksesta saattaa merkitä käännekohtaa, hetkeä jolloin suomalaiset yhdessä tuumin ottavat itseään niskasta kiinni. Mutta vain jos Katainen on tosissaan eikä ehdotuksen taustalla ole juoni, jolla oppositio talutetaan hallituksen linjan tueksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.