Käräjäoikeusuudistuksen virhe on nyt hyvä korjata

Poliittisten päätösten purkamista ei ole viisasta ottaa tavaksi, mutta selvät ja oleelliset virheet on syytä korjata heti kun ne havaitaan. Yksi selvä virhe on käräjäoikeusuudistukseen sisältynyt käräjäoikeuspaikkakuntien karsinta.

Pohjois-Savossakin epäonnistuneeksi tuomitun käräjäoikeusuudistuksen valmistelu on edennyt monen oikeusministerin aikana. Maakunnissa on tulkittu ministereiden joutuneen asiassa oikeusministeriön vahvojen virkamiesten harhauttamaksi. Kenties niinkin, joskin todennäköisemmin uudistusta vain valmisteltiin eteläisen Suomen ehdoin ja siinä tohinassa muu maa jäi huonolle hoidolle.

Joka tapauksessa tosiasia on, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus hyväksyi uudistuksen kaikkine karvoineen. Päätökseen yhtyivät paitsi keskusta myös perussuomalaiset ja sittemmin siniset sekä kokoomus. Hallituksen virheen tekee ymmärrettäväksi tietysti se, että hanketta markkinoitiin sille taitavasti, joskin virheellisesti, säästöt edellä. Hallitus ei piitannut, vaikka ongelmia nähtiin paitsi Pohjois-Savossa myös muualla.

Maakuntien omien kansanedustajien vastustus hiljeni vaisuksi vastarinnaksi, kun ministerit sopivat asioista eduskuntaryhmiensä yli. Hallitus ei kuunnellut, vaikka kansanedustajat toivat esimerkiksi Iisalmesta laskelmia vuokratasosta, jota vuokranantaja oli kaiken lisäksi valmis madaltamaan. Laskelmat osoittivat, ettei edes tilavuokrista tulisi säästöjä.

Käräjäoikeusuudistuksen kehnoutta alleviivasi vielä viime keväänä julkaistu Itä-Suomen yliopiston tutkijatohtoreiden tutkimus, jonka mukaan välimatka käräjäoikeuteen pidentyy tarpeettomasti lähes 80 000 kansalaisella ja eniten Ylä-Savon ja Pieksämäen seutukunnilla sekä laajoilla alueilla Keski- ja Etelä-Pohjanmaata.

Ei siis säästöjä, eikä mitään muutakaan hyötyä, päinvastoin haittaa, sillä istuntopaikan poistuminen vaikuttaa poliisin harkintaan, mitä juttuja ylipäätään otetaan tutkittaviksi. Uudistuksen tekijöiltä jäi huomaamatta, että oikeuslaitos kuten kaikki muukin yhteiskunnan ylläpitämä palveluvarustus on tarkoitettu kansalaisten parhaaksi. Sitä ei siis kuulu rakentaa virkamiesten mahdollisten mieltymysten mukaan tai muidenkaan toisenlaisten motiivien perusteella.

Tällä hetkellä oikeudenkäynnit jatkuvat Varkaudessa ja Iisalmessa väliaikaisissa istuntopaikoissa toistaiseksi. Syynä ovat Kuopion tilapulmat, joihin ei ole löytynyt ratkaisua rahoituspäätöksen puuttumisen vuoksi (Savon Sanomat 13.12.). Viivytys voi olla onnikin, sillä se avaa aikaikkunan käräjäoikeuspaikkakuntien karsinnan ottamiselle uudelleen tarkasteluun. Muutos on mahdollinen. Uskoa viisaan ratkaisun syntyyn lisää se, että nyt oikeusministeri on Anna-Maja Henriksson (r.), joka vastusti käräjäoikeusverkon supistamista ollessaan oppositiossa viime hallituskaudella.

Savo-Karjalan kansanedustajillakin on asiassa terhistäytymisen paikka. Järjenvastaisten päätösten perumiseksi heidän on oltava valmis tarvittaessa lyömään nyrkkiäkin pöytään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kriisistä kestävyyskoe demokratioille

Hyvä aika lopettaa tupakointi

Koronarajoituksia monella tyylillä – covidiootti ei kielloista piittaa

Kalenteri tyhjenee kesätapahtumista

Koronakriisin sankareiden joukkoon pitää lisätä Yle

Vanhat turvauhat ovat katveessakin olemassa

Entä jos etäpalaverin keskelle ilmestyy appelsiinimehuhärdelli?

Savonlinnalla riittää uskoa tulevaan

Oppilailta ja opettajilta vaaditaan venymistä

Poikkeustila tai uusi normaali

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.