Käry kävi rakennuksilla

Neljä viidestä verottajan erityistarkastukseen joutuneesta rakennusalan yrityksestä on kiertänyt veroja (Turun Sanomat 8.12.). Verohallinto aloitti vuoden alussa projektin rakennusalan veroepäselvyyksien kartoittamiseksi. Syyskuun loppuun mennessä verottaja oli ehtinyt syynätä 409:n eri puolilla maata toimivan yrityksen toiminnan. 80 prosenttia tapauksista oli sellaisia, jotka aiheuttivat verotuksellisia toimenpiteitä. Viidesosassa ei ollut huomautettavaa.

Jos yritysten toiminta olisi jäänyt paljastumatta, verottaja olisi kärsinyt kymmenien miljoonien eurojen menetykset. Tarkastuksessa kärynneistä yrityksistä yli kolmannes oli maksanut pimeitä palkkoja, ja kuittikauppaa oli käyty 13,6 miljoonan euron arvosta.

Ei ole yllättävää, että rakennusalalta kuuluu näin murheellisia uutisia. Rakennusalan lisäksi harmaan talouden vastaiset viranomaisyksiköt ovat tutkineet paljon hämäräbisneksiä muun muassa telakka- ja ravintola-alalta. Kummassakin on liikkunut ja liikkuu pimeää työvoimaa. Käsikirjoitus rakennusalalla menee niin, että aliurakoitsijat tekevät likaisen työn, eikä pääurakoitsija tiedä tai ole tietävinään lainvastaisista toimista mitään.

Rakennusalan vierastyövoima tulee esimerkiksi Puolasta. Vierasmaalaisille ei ole maksettu samaa palkkaa kuin suomalaisille työntekijöille. Usein myös normaalit työnantajamaksut ovat hoitamatta. Viranomaiset eivät ole saaneet kuittikauppaa kuriin, vaikka epäkohdasta on informoitu maan hallitustakin.

Talousrikostutkijat ovat esittäneet, että rakennusalalla otettaisiin käyttöön käännetty arvonlisäverojärjestelmä. Jopa maan hallituksessakin tunnustetaan, että keino olisi tehokas rikollisuuden ehkäisijä. Rakennusalan edusmiehet ja EK vastustavat jyrkästi uuden järjestelmän käyttöönottoa. Hallitus ja elinkeinoelämän johto katsovat läpi sormien rikollista toimintaa. Miksi? Painostaako päättäjiä joku tuntematon taho?

Poliisi on jo pitkään varoittanut, että järjestäytynyt rikollisuus on ulottanut lonkeronsa rakennus-, telakka- ja ravintola-alalle. Maan hallitus ei ole lotkauttanut väitteille korvaansa. Milloin maamme poliitikot heräävät todellisuuteen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.