Käry kävi rakennuksilla

Neljä viidestä verottajan erityistarkastukseen joutuneesta rakennusalan yrityksestä on kiertänyt veroja (Turun Sanomat 8.12.). Verohallinto aloitti vuoden alussa projektin rakennusalan veroepäselvyyksien kartoittamiseksi. Syyskuun loppuun mennessä verottaja oli ehtinyt syynätä 409:n eri puolilla maata toimivan yrityksen toiminnan. 80 prosenttia tapauksista oli sellaisia, jotka aiheuttivat verotuksellisia toimenpiteitä. Viidesosassa ei ollut huomautettavaa.

Jos yritysten toiminta olisi jäänyt paljastumatta, verottaja olisi kärsinyt kymmenien miljoonien eurojen menetykset. Tarkastuksessa kärynneistä yrityksistä yli kolmannes oli maksanut pimeitä palkkoja, ja kuittikauppaa oli käyty 13,6 miljoonan euron arvosta.

Ei ole yllättävää, että rakennusalalta kuuluu näin murheellisia uutisia. Rakennusalan lisäksi harmaan talouden vastaiset viranomaisyksiköt ovat tutkineet paljon hämäräbisneksiä muun muassa telakka- ja ravintola-alalta. Kummassakin on liikkunut ja liikkuu pimeää työvoimaa. Käsikirjoitus rakennusalalla menee niin, että aliurakoitsijat tekevät likaisen työn, eikä pääurakoitsija tiedä tai ole tietävinään lainvastaisista toimista mitään.

Rakennusalan vierastyövoima tulee esimerkiksi Puolasta. Vierasmaalaisille ei ole maksettu samaa palkkaa kuin suomalaisille työntekijöille. Usein myös normaalit työnantajamaksut ovat hoitamatta. Viranomaiset eivät ole saaneet kuittikauppaa kuriin, vaikka epäkohdasta on informoitu maan hallitustakin.

Talousrikostutkijat ovat esittäneet, että rakennusalalla otettaisiin käyttöön käännetty arvonlisäverojärjestelmä. Jopa maan hallituksessakin tunnustetaan, että keino olisi tehokas rikollisuuden ehkäisijä. Rakennusalan edusmiehet ja EK vastustavat jyrkästi uuden järjestelmän käyttöönottoa. Hallitus ja elinkeinoelämän johto katsovat läpi sormien rikollista toimintaa. Miksi? Painostaako päättäjiä joku tuntematon taho?

Poliisi on jo pitkään varoittanut, että järjestäytynyt rikollisuus on ulottanut lonkeronsa rakennus-, telakka- ja ravintola-alalle. Maan hallitus ei ole lotkauttanut väitteille korvaansa. Milloin maamme poliitikot heräävät todellisuuteen?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.