Käsillä riittää tekemistä

Ihminen kaipaa tekemistä käsillään.

Vapaa-ajalla suomalaiset intoutuvatkin puuhastelemaan vaikkapa omakotitalon pihalla tai kesämökillä. Työ voi olla remontointia, puutarhanhoitoa tai rankasavottaa.

Monelle meistä ruumiillisen työn tekeminen on vastapainoa toimistotyölle, joka on useimmiten istumista ja näyttöpäätteen tuijottamista.

Vapaa-aikana voi toki puuhastella mitä tahansa, mutta on aivan eri juttu jättää turvallinen ja siisti toimisto ja vaihtaa ammattia. Kenellä siihen riittää oikeasti rohkeutta ja kykyjä.

Näin on kuitenkin tehnyt yhdysvaltalainen Matthew B. Crawford, joka on kirjoittanut kokemuksistaan menestyskirjan Elämän korjaajat (niin & näin, 2012). Alaotsikon mukaan kirja on kädentaitojen ja käytännöllisen ammattityön ylistys.

Nuorena Crawford oli sähköasentaja, sitten hän luki filosofian tohtoriksi ja oli töissä yliopistossa ja ajatushautomon johtajana, kunnes sai tarpeekseen ja perusti moottoripyöräkorjaamon.

Crawford tunsi itsensä hyödyttömäksi toimistossa eikä ymmärtänyt mitä palveluita tai hyödykkeitä hän tuotti ja kenelle.

Sen sijaan asentajana Crawford kokee olevansa oikeassa ammatissa ja iloitsee siitä, kun korjaamolle tullut prätkän raato lähtee pois oman moottorinsa voimin. Asiakkaan kiitollisuus tuntuu hyvältä.

Crawfordin teos kuuluu suosittujen itseapukirjojen joukkoon. Useimmiten ne ovat täynnä unelmahöttöä siitä, kuinka selvitä kriisistä tai vaihtaa uraa. Tällä kertaa näkemykset ovat hyvin perusteltuja.

Käsien ja pään taitojen, ruumiillisen ja henkisen työn eriytyminen on kirjoittajan mukaan virhe. Näivettynyt ja pakkotahtinen työ toimistoissa katkaisee elävän yhteyden maailmaan. Työarki voi olla kehnoa. Seurauksena on vieraantuminen työstä.

Laajemmin on kysymys elämänhallinnasta ja hyvästä elämästä. Kun ymmärtää mitä työtä tekee ja näkee kättensä jäljet, niin on aihetta tyytyväisyyteen.

Jos kykenee rakentamaan, korjaamaan ja huoltamaan, niin ottaa elämää haltuunsa käsillään ja on omavarainen. Se on palkitsevaa ja arki on mielekkäämpää.

Kädentaitojen osaamisen myötä korostuu myös yhteisöllisyys ja paikallisuus. Parhaimmillaan asiat ovat ihmisen kokoisia ja hallittavia.

Kirja on myös nykyaikaisen kulutuskulttuurin kritiikki. Pinnallinen kulutus on keino täyttää arjen tyhjyyttä. Työhönsä tyytyväinen on sinut itsensä kanssa.

Perinteinen teollinen kokoonpanotyö ja myös tietotyö karkaa länsimaista halvemman työvoiman maihin. Sen sijaan paljon kädentaitoja vaativien ammattialojen työpaikkoja säilyy.

Totuus on, että internetin välityksellä ei voi vasaroida naulaa.

Työnantajien mukaan pulaa on esimerkiksi rakennusalan ammattiosaajista kuten putkimiehistä, sähköasentajista ja hitsaajista.

Nuorien kannattaakin harkita taitoaineita ja ammattiopintoja. Kädentaitojen suosio on noususta on merkkejä.

Tunnustan puutteeni käytännön ammattitöiden tekijänä. Tavanomaiset kesämökin askareet sen sijaan onnistuvat.

Perinteisesti mökkikauden avaukseen kuuluu polttopuiden pilkkominen. Tänä keväänä urakka oli tavallista työläämpi, sillä halottavana oli järeitä puita.

Totesin taas, että kyseessä on tekniikkalaji. Pään, silmien ja käsien yhteistyön pitää olla saumatonta, jotta syntyy tulosta eikä satu vahinkoja.

Mutta tärkeintä on mielihyvä, joka ruumiillisesta työstä tulee.

Kirjoittaja on Savon Sanomien taittava toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.