Käsittely hovissa perusteltua

Äitienpäivänä vuonna 2012 murhatun Vilja Eerikan tapauksen käsittely jatkuu hovioikeudessa. Isänsä ja äitipuolensa pitkään kaltoinkohtelema 8-vuotias tyttö kuoli karuissa olosuhteissa kotonaan, vaikka hänen kohtelustaan oli tehty lukuisia lastensuojeluilmoituksia. Isä ja äitipuoli saivat jo aiemmin elinkautiset tuomiot.

Helsingin käräjäoikeus langetti kahdelle sosiaalityöntekijälle tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoja. Muut syytetyt oikeus jätti tuomitsematta. Pääsyytettynä olleen Vilja Eerikan pitkäaikaisen oman sosiaalihoitajan käräjäoikeus jätti tuomiotta, koska hän on menettänyt terveytensä ja työkykynsä.

Syyttäjä Tuire Tamminiemi ilmoitti käräjäoikeuden ratkaisun jälkeen, että hän harkitsee valittamista hovioikeuteen. Tamminiemi oli vaatinut sakkotuomiot saaneille ehdollista vankeutta sekä muille syytetyille sakkorangaistuksia.

Syyttäjän päätös viedä asia hovioikeuden puntaroitavaksi on perusteltu. Asian käsittelyä ei voi sivuuttaa pelkästään alioikeuden päätöksellä. Syytettyinä olleiden sosiaalityöntekijöiden mukaan he noudattivat annettuja säädöksiä ja määräyksiä. Riipaisevaa on, ettei tapauksesta tehtyihin lastensuojeluilmoituksiin reagoitu.

Eikö taustoista otettu riittävästi selvää? Jos näin on, mistä se oli seurausta? Onko todellakin mahdollista, että heikko viranomaisten yhteistyö ja pykäläviidakko sinetöi pikkutytön kohtalon, kun yhteiskunnan olisi pitänyt suojella häntä aikuisten mielivallalta?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.