Kätketty koplaus

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) torjui Turun Sanomissa perjantaina julkaistussa kolumnissaan eräiden europarlamentaarikkojen halut koplata yhteen Venäjän puutullit ja Itämeren kaasuputkihanke. Vanhanen kirjoitti, että kaasuputki ei ole Suomelle poliittinen asia vaan ympäristökysymys.

Vanhanen on oikeassa. Niin kuin hän itsekin kirjoitti, päätöksen kaasuputken ympäristöluvasta tekee viime kädessä oikeuslaitos ja sen toimintaan poliittinen valta ei oikeusvaltiossa voi puuttua.

Vanhanen on kuitenkin aikaisemmin varonut koplaamasta yhteen myöskään puhtaasti poliittisen vallan päätettävissä olevia asioita, varsinkin silloin, kun on ollut kysymys kansainvälisistä tai EU:hun liittyvistä kiistoista. Onko kysymys poliittisesta moraalista? Vältteleekö Vanhanen paheksuttuja lehmänkauppoja?

Ei välttämättä. Kyse saattaa olla myös neuvottelutaktiikasta.

Ajatellaanpa Vanhasen puoluetoverin, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen toimintaa. Väyrynen on valmistellut mahdollisuutta, että Suomen kautta kulkevilta venäläisiltä rekoilta perittäisiin maksuja, joilla korvattaisiin metsäteollisuudelle tulossa olevat puutullit. Jotta maksujen periminen onnistuisi, ne pitäisi periä rekkojen aiheuttamien ympäristöhaittojen vuoksi.

Ei kuulosta uskottavalta. Jos rekat aiheuttavat ympäristöhaittoja, maksut pitäisi periä puutulleista huolimatta. Väyrynen olisikin toiminut viisaammin, jos suunniteltuja maksuja ei julkisesti olisi koplattu puutulleihin.

Julkiset koplaukset ovat kuin korttitaloja: ne kaatuvat kun yhdenkin kortin asettaa varomattomasti. Ne voi myös puhaltaa nurin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.