Kävisi Kuopiossakin

Elämässä ei pitäisi jossitella, mutta joskus kiusaus käy ylitsekäymättömäksi. Kuopiolaisittain tai laajemmin savolaisittain tuntuu esimerkiksi perin erikoiselta, että melkoinen osa Suomen eläinlääkäreistä saa nyt oppinsa Viron maatalousyliopistossa. Miksi Virossa, kun sama voisi tapahtua myös Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa, jos poliitikoilla olisi ollut aikanaan rohkeutta siirtää eläinlääketieteen koulutus Helsingin yliopistosta silloiseen Kuopion yliopistoon.

Satakunnan Kansan uutisen mukaan Virossa opiskelee eläinlääkäriksi tällä hetkellä noin 130 suomalaista. Tartossa tänä vuonna valmistuneista peräti kaksikymmentä oli Suomenlahden pohjoispuolelta. Opiskelijoiden määrä on lisääntynyt nopeasti sen jälkeen, kun Viro liittyi Euroopan unioniin vuonna 2004.

Viroon lähdetään oppiin, koska Suomessa on pulaa eläinlääkäreistä ja kun Helsingin yliopisto ei kykene kouluttamaan heitä tarpeeksi. Aloituspaikkoja on kyllä lisätty hivenen, mutta ei riittävästi.

Eläinlääketieteellisen opetuksen siirto Kuopioon olisi ollut aikanaan 1990-luvulla todellinen onnenpotku niin tieteen kuin eläinlääkäreitten palveluja tarvitsevienkin kannalta. Kuopiossa tiedekunta olisi saanut uudet, ajanmukaiset koulutustilat ja mainiot mahdollisuudet myös käytännön harjoitteluun. Yliopiston lääketieteellinen ja farmaseuttinen tiedekunta olisivat antaneet vahvaa sivustatukea opetukselle.

Poliittiset päätökset eivät ole olleet koskaan yhtä kiveen hakattuja kuin vanhatestamentilliset Mooseksen kymmenen käskyä. Virossakin saadaan varmasti pätevää opetusta, mutta luonnollista olisi kuitenkin kouluttaa Suomen eläinlääkärit omassa maassa.

Jos kehnoksi osoittautunut päätös hammaslääketieteellisen opetuksen lopettamisesta Kuopiossa on peruttu, niin yhtä lailla kannattaisi miettiä myös eläinlääkärikoulutuksen lisäämistä Itä-Suomen yliopiston opetusohjelmaan. Maito-Suomi tarvitsee lehmiä pelkäämättömiä eläinlääkäreitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.