Käypää hoitoa ei ole se, että ongelmat kiistetään

Ei ole ihme, että lääkäriseura Duodecimin syyskuussa julkaisemasta käypä hoito-suosituksesta on sukeutunut riita asiantuntijoiden välillä. Duodecimin näkemyksen mukaan kosteusvaurioiden ja sairastumisen välillä ei ole todettu syy-seuraussuhdetta (Savon Sanomat 8.12.).

Esimerkiksi tunnettu ja arvostettu Turun yliopiston työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus katsoo, että syy-seuraussuhde on ilman muuta olemassa, mutta että jostakin syystä sitä vain ei saa sanoa. Hänen mukaansa syy-seuraussuhteeseen riittää ”kohtuullinen varmuus”. Lisäksi homesairaudessa asia on hänen mukaansa väestötasolla todettu.

Potilasjärjestöt ovat myös arvostelleet Duodecimin linjausta. Niiden mielestä suositus on liian astmakeskeinen ja ne ovatkin kysyneet, jäävätkö muista oireista kärsivät sisäilmasairaat hoidotta, jos astmaa ei todeta.

Käypä hoito -suosituksessa myönnetään kyllä, että rakennuksen kosteusvaurio on yksi hengitystieoireiden ja astman riskitekijä, mutta ei ole olemassa mitään hometalosairautta.

Syy-seuraussuhdetta Duodecim ei tarkalleen ottaen kiistä, vaan toteaa, ettei yhteyttä ole voitu todeta, koska ei tiedetä, mistä tekijöistä ja millä mekanismilla terveysvaikutukset aiheutuvat. Tosin jos toteamus johtaa hoitamattomuuteen, se ei ole käypää hoitoa.

Toiseksi ristiriitaiset näytöt mikrobikasvun yhteydestä terveysvaikutuksiin vaikeuttavat myös hometalosairauden määrittämistä.

Kolmanneksi kosteusvaurioiden lisäksi oireilua voivat aiheuttaa myös muut tekijät kuten puutteellinen ilmanvaihto, sisäilman kuivuus, hajut, tupakansavu ja mineraalikuidut – yksilöllisten tekijöiden ohella.

Käypä hoito -suosituksessa myönnetään aivan avoimesti, kuinka tutkimustieto osoittaa kosteusvauriorakennusten olevan ympäristöterveydellinen ongelma Suomessa. Lisäksi se toteaa myös maailman terveysjärjestön WHO:n arvioineen näytön riittäväksi siitä, että rakennusten kosteusvauriot ovat yhteydessä astmaa sairastavien hengitystieoireisiin.

Lääketieteen näkökulmasta kosteusvaurioiden ja sairastumisen välinen yhteys vaikuttaa olevan akateeminen kysymys. Asioiden pyörittely ei kuitenkaan auta mitään. Sisäilmaongelmasta johtuvat oireet ja sairaus ovat tavalliselle ihmiselle usein jokapäiväistä arkea raastava, koko elämän mullistava katastrofi ja siten mitä suurimmassa määrin totta.

On tärkeää tunnustaa, että oireet eivät häviä kieltämällä niitä, eikä tauti parane sanomalla.

Pahinta on, jos käypä hoito -suosituksen pyöreät sanamuodot johtavat siihen, että sisäilmaongelmiin esimerkiksi kunnissa ei puututa. Sellaista ei saa päästää tapahtumaan.

Esimerkiksi Kuopion Melalahden koulussa sisäilman vuoksi oireilevia lapsia on paljon. Erityisesti lasten oikeutta terveeseen sisäilmaan on kunnioitettava.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.