Körtit katosivat, henki jäi

Herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen henkiset perilliset juhlivat nyt viikonvaihteessa Kuopiossa keskeistä yhdyselintään Herättäjä-Yhdistystä, jonka perustamisesta on kulunut sata vuotta. Puhujat vaihtelevat piispoista maaherroihin ja maallikkosaarnaajiin. Samoin teemoin jatketaan parin viikon kuluttua Paavon kotisaaren, Nilsiän Aholansaaren, körttifoorumissa.

Harvassa ovat ne heränneet, jotka kulkevat vielä päivittäin julkisesti mustassa körttipuvussa kanssaihmisten keskuudessa. Jokakesäisillä herättäjäjuhlilla näkee sentään vielä näitä perinnepukuja muistona menneiltä ajoilta. Pohjois-Savon kirkolliselämässä körttiläisyys on joka tapauksessa edelleen valtavirtaa niin papiston kuin maakunnan väestönkin keskuudessa.

Herätysliikkeen perustaja Paavo Ruotsalainen oli erehtyväinen ihminen, monen aikalaisen mielestä liiankin erehtyväinen. Paavon käytös lie yksi syy siihen, että körttiläisyys näyttäytyy monen muun uskonnollisen liikkeen rinnalla varsin suvaitsevaisena. Körttisaarnaajat puhuvat mieluummin armosta kuin julistavat yhtä ja ainoaa totuutta.

Hengellinen suvaitsevaisuus on näkynyt Pohjois-Savossa myös poliittisena suvaitsevaisuutena. Puoluekannastaan huolimatta maakunnan ihmiset tuntevat itsensä yksiksi ja samoiksi armon kerjäläisiksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.