Körtit katosivat, henki jäi

Herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisen henkiset perilliset juhlivat nyt viikonvaihteessa Kuopiossa keskeistä yhdyselintään Herättäjä-Yhdistystä, jonka perustamisesta on kulunut sata vuotta. Puhujat vaihtelevat piispoista maaherroihin ja maallikkosaarnaajiin. Samoin teemoin jatketaan parin viikon kuluttua Paavon kotisaaren, Nilsiän Aholansaaren, körttifoorumissa.

Harvassa ovat ne heränneet, jotka kulkevat vielä päivittäin julkisesti mustassa körttipuvussa kanssaihmisten keskuudessa. Jokakesäisillä herättäjäjuhlilla näkee sentään vielä näitä perinnepukuja muistona menneiltä ajoilta. Pohjois-Savon kirkolliselämässä körttiläisyys on joka tapauksessa edelleen valtavirtaa niin papiston kuin maakunnan väestönkin keskuudessa.

Herätysliikkeen perustaja Paavo Ruotsalainen oli erehtyväinen ihminen, monen aikalaisen mielestä liiankin erehtyväinen. Paavon käytös lie yksi syy siihen, että körttiläisyys näyttäytyy monen muun uskonnollisen liikkeen rinnalla varsin suvaitsevaisena. Körttisaarnaajat puhuvat mieluummin armosta kuin julistavat yhtä ja ainoaa totuutta.

Hengellinen suvaitsevaisuus on näkynyt Pohjois-Savossa myös poliittisena suvaitsevaisuutena. Puoluekannastaan huolimatta maakunnan ihmiset tuntevat itsensä yksiksi ja samoiksi armon kerjäläisiksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.