KHO:n katselmus Kuopiossa on paikallaan

Korkein hallinto-oikeus (KHO) tiedotti tiistaina, että se tekee katselmuksen Kuopioon Finnpulp Oy:n ympäristö- ja vesitalouslupaan liittyen 28. elokuuta. Vaikka tiedote saattoi säikäyttää sellutehdashankkeen kannattajia tai riemastuttaa sen vastustajia, katselmuksen järjestämisestä on uskaliasta päätellä, millaisen päätöksen KHO lopulta antaa.

Katselmus johtuu Finnpulpin biotuotetehtaan ympäristöluvasta tehdyistä valituksista. Itä-Suomen aluehallintovirasto myönsi Finnpulpille ympäristöluvan aprillipäivän aattona 2017. Vaasan hallinto-oikeus vahvisti luvan viime syyskuun loppupuolella pienin täydennyksin. Ympäristöluvasta jätettiin seitsemän valituslupahakemusta KHO:een viime syksynä. Neljä hakemuksista tuli yksityishenkilöiltä. Yhden hakemuksen jätti Vesiluonnon puolesta ry ja yhden Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri yhdessä Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen ja Suomen luonnonsuojeluliiton Siilinjärven yhdistyksen kanssa. Yhden hakemuksen oli jättänyt yhdessä joukko yksityishenkilöitä kolmen Kallaveden osakaskunnan kanssa.

Viime vuoden alussa valituslupajärjestelmä laajeni koskemaan myös ympäristönsuojelulain, vesilain ja maa-aineslain mukaisia asioita. Mitään erityissäännöksiä valitusluvan myöntämisen perusteisiin ei tullut. Ennakkopäätösperusteesta tuskin on kyse, koska ympäristökysymykset ovat ainutkertaisia ja paikkaan sidottuja. Sekin on epätodennäköistä, että KHO olisi löytänyt virheen tähänastisesta ympäristölupaprosessista.

Finnpulpin ympäristölupaan kohdistuvien valituslupien käsittelyn peruste lieneekin ”muu painava syy”. Onhan kyse maailman suurimmasta havusellutehtaasta, joka rakentuisi luonnonkauniille paikalle Kallaveden rannalle Kuopion Sorsasalossa. On myös luultavaa, että tulevaa päätöstä luetaan esimerkkitapauksena oikeudellisesta punninnasta, jota ympäristönormien soveltaminen edellyttää.

Katselmus kuuluu KHO:n harvoin käyttämiin työkaluihin. Paikan päällä Sorsasalossa KHO:n ratkaisukokoonpano selvittää, miten tehdas sijoittuu ympäristöönsä ja mitä tehtaan toiminnasta seuraa erityisesti Kallavedelle. Paikan päälle on kutsuttu kaikki asianosaiset. Katselmus ei ole suullinen käsittely, mutta sen aloituskokouksessa keskustellaan hankkeen vaikutuksista.

Kansalaiset voivat olla turvallisin mielin, sillä luvassa on hyvin laadittu tosiasiaperusteisiin ja tietoon pohjautuva päätös. Laki määrää, että ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisissa asioissa KHO:n ratkaisukokoonpanoon kuuluu viiden lainoppineen jäsenen lisäksi kaksi asiantuntijajäsentä eli ympäristöasiantuntijaneuvosta.

Finnpulp on niin suuri hanke, että sen lupaprosessi on vietävä loppuun viimeistä kirjainta myöten huolellisesti. KHO:n katselmus on paikallaan jo siksikin, että vältytään kaikenlaisilta jälkipuheilta, mutta ennen kaikkea siksi, että oikeus toteutuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Talouden rakenteita on viimein remontoitava

Keskusta tarvitsisi heti uuden johtajan

Puhuuko ministeri munakkaan vatkauksesta vai koronasta?

Keskustan alamäki ennakoi hallituksen riitoja

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.