KHO:n linjaus painottaa suden suojelua

Toistuvasti pihoihin etsiytyvä susi on mahdollista kaataa luvallisesti, mutta kannanhoidollisen metsästyksen kokeilu ei saa jatkoa. Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) torstaina antamat kaksi päätöstä rajaavat sudenkaatolupien edellytyksiä pitkälle tulevaisuuteen, vähintään niin pitkäksi aikaa kuin laji määritellään Suomessa erittäin uhanalaiseksi. Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän arvion mukaan kanta on noin 200 yksilöä.

KHO katsoi lainvastaisiksi Pohjois-Savoon vuonna 2015 myönnetyt poikkeusluvat seitsemän suden tappamiseen. KHO:n mukaan Suomen riistakeskus ei ollut osoittanut selvin perustein tai tieteellisten tietojen pohjalta, että metsästys poikkeusluvalla vähentäisi salametsästystä. KHO arvioi että salametsästystä voi ehkäistä muutenkin, kuten lisäämällä tiedottamista ja valvontaa sekä koventamalla rangaistuksia.

Oikeuden linjaus merkinnee loppua kannanhoidolliselle metsästykselle, jota on perusteltu juuri oman käden oikeuden hillinnällä. Aika näyttää, tehoaako valistus susien reviireillä asuviin haja-asutusalueiden ihmisiin vai päädytäänkö lainsäädännössä koventamaan sanktioita salakaadoista. Valvonnan resurssit ovat rajalliset. Vaarana on, että syrjäseutujen asukkaiden usko oikeuden ja viranomaisten toimintaan horjuu ja omavaltaisuus sutta kohtaan jälleen lisääntyy.

KHO antoi lyhyen ajan sisään jo toisen ratkaisun, joka korostaa susien oikeuksia. Joulukuussa KHO kielsi tuulivoimapuiston rakentamisen Kajaanin Murtomäkeen, koska susille aiheutuvista haitoista jäi sen arvion mukaan huomattava epävarmuus. Oikeus käänsi todistustaakan niin päin, että tuulivoimayhtiön olisi pitänyt osoittaa, etteivät voimalat uhkaa susia.

Kun otetaan vielä lukuun KHO:n joulukuinen päätös Finnpulpin havusellutehtaan ympäristöluvan perumisesta, voidaan havaita selvä linja, jossa luonnonsuojelu- ja ympäristöarvot painottuvat voimakkaasti muiden arvojen kustannuksella.

KHO antoi kuitenkin torstaina susien oikeuksille rajan, joka kulkee hakeutumisessa pihapiiriin karkotusyrityksistä huolimatta. Tällaisessa tilanteessa Varsinais-Suomessa vuonna 2018 annettu kaatolupa oli laillinen.

Päätös antaa oikeudellista selkänojaa marraskuussa julkistetulle susikannan hoitosuunnitelmalle, johon on kirjattu portaittainen menettely susivaaraan puuttumiseen. Sen mukaan viranomaisten on poistettava useammin kuin satunnaisesti pihalle tulevan suden uhka.

Susialueiden ihmisille tulee varmasti helpottavana tieto, ettei lähentelevää petoa tarvitse loputtomiin sietää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tärkeä viesti puhelinvastaajassa

Syntyvyyden kasvu luo pilkahduksen toivoa

Hallituksella on kansan tuki

Rutiinista apua rutinaan

Omavaraisuuden arvo kirkastuu kriisiaikana

Pandemia pimentää nyt muita uutisia – jälkipyykki jäi kesken Kuopion irtisanomisista

Uudenmaan eristäminen on koko maan parhaaksi

Miljoonat eristäytyvät nyt koteihinsa yksin

Helsinki–Vantaasta tuli heikko lenkki

Korona-aalto pyyhkii läpi maailmantalouden

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.