KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kuopion keskussairaalan 60 vuodessa tapahtunut kehitys ja muodonmuutos nykyisiin mittoihinsa Kuopion yliopistolliseksi sairaalaksi on hieno tarina. Se kertoo paitsi maakunnallisesta sairaanhoidon kehityksestä myös yleisemmin terveydenhuollon mullistuksesta ja lääketieteen huimista saavutuksista.

Luvut kertovat paljon. Vielä 60 vuotta sitten keskussairaala tuli toimeen 33 lääkärillä, kun heitä on nyt noin 750. Vuodepaikkoja oli alussa 464 ja nyt on tuhat. Työpaikkoja oli vuoden 1959 alun keskussairaalassa 445, kun KYS työllistää peräti 4500 ihmistä (Savon Sanomat 23.5.).

KYS on rakentunut taitavien työntekijöiden ja johtajien ansiosta nykyisiin mittoihinsa. Kasvu ja kehitys näyttävät jatkuvan, mutta olisi kohtalokas virhe kuvitella, että se on itsestään selvää. Esimerkiksi viime syksyn tulkintaerimielisyydet keskittämisasetuksesta osoittavat osaltaan, miten jopa yliopistosairaalan statusta saatetaan kyseenalaistaa varsin heppoisin perustein, kevytmielisesti ja osaoptimointiin sortuen.

Torstain uutisten perusteella näyttää yhä vahvemmin siltä, että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne saa koottua hallituksen, joka ryhtyy viemään eteenpäin sote-uudistusta aikaisemman 18 maakunnan mallin pohjalta. Viime vaalikauden kamppailujen vuoksi on syytä sanoa, että jokaisen Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustajan on oltava valppaana, ettei vain mikään yksityiskohta vähääkään pääse uhkaamaan KYSin nykyistä vahvaa asemaa laadukkaan erikoissairaanhoidon sekä tasokkaan ja laaja-alaisen lääkärikoulutuksen tarjoajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.