Kaaharit uhkaavat omaa ja toisten henkeä

Kevät toi teille kaaharit, jotka pelaavat uhkapeliä omalla ja toisten hengellä. Pääsiäisen lämpöaalto näkyi heti piikkinä poliisin ratsioissa Savossakin. Peräti viideltä nuorelta mieheltä otettiin pitkän viikonlopun aikana ajokortti pois törkeiden ylinopeuksientakia. Kenellekään ei tule yllätyksenä, että kaikki kaaharit olivat noin parikymppisiä.

Mitatuissa 160–190 kilometrin tuntinopeuk­sissa välitön hengenvaara on läsnä, vaikka ajettaisiin moottoritiellä. Rajoitusten mukaan ajavat tulevat vauhdilla perä edellä vastaan, eikä kuljettajalle jää aikaa reagoida mihinkään yllättäviin tapahtumiin.

Huhtikuun alussa Kiteellä neljä ihmistä kuoli nokkakolarissa, kun henkilöauto törmäsi pikkubussiin suoralla tiellä. Turmakuski ajoi päihtyneenä huomattavaa ylinopeutta.

Tieliikennekuolemien määrä on viime vuosina pääsääntöisesti laskenut, vaikka vuosittaista vaihtelua on aina. Liikenneturvaan ei ole yksittäistä ihmelääkettä, joka tepsisi ainakaan vakaviin elämänhallinnan ongelmiin. Silkasta ajattelemattomuudesta johtuvaan kaahailuun, kuten kilvanajoon, voitaisiin kuitenkin puuttua paljon ankarammalla kädellä. Törkeästäkin ylinopeudesta voi selvitä vain kuukausien ajokiellolla. Lempeillä sanktioilla ei voi odottaa olevan juurikaan pelotevaikutusta.

Nykyistä selvästi pidempiä ajokieltoja pitäisi täydentää asteittain kovenevilla rangaistuksilla niiden rikkomisista. Nuoriin riskikuskeihin tehoaisi esimerkiksi paluu mopoautoilun pariin muutamaksi vuodeksi. Tekniikan kehit­tyessä keinovalikoimaan voidaan ottaa vaikkapa nopeusrajoitetut sähköautot, jotka poistaisivat myös autoharrastukseen olennaisesti kuuluvaa melun tuottamisen hurmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.