Kaapeleita ei julkisteta hyvästä syystä

Joroislaislähtöinen liikemies Pekka Viljakainen herätteli keskustelua haja-asutusalueiden datayhteyksistä avoimella kirjeellä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bermerille (kesk.) (Kauppalehti 19.12.). Viljakainen oli yrittänyt hankkia valokaapeliyhteyden Joroisissa sijaitsevalle maaseutuasunnolleen. Operaattorit ilmoittivat, ettei yhteyksiä ole tarjolla, kunnes Viljakainen kaivatti mailtaan esiin kahdetkin vanhat kaapelit.

Viljakainen tietää mistä puhuu, onhan hän maan johtavia tietoyhteiskunta-asiantuntijoita. Ohjelmistoyhtiö Tieto Oyj:n suuromistaja on toiminut Venäjän nykyisen pääministerin Dimitri Medvedevin neuvonantajana ja asiantuntijana Venäjän Skolkovo-teknologiakeskushankkeessa.

Kirjeessään Viljakainen vaati, että Suomen valtion tulisi velvoittaa kaikki teleoperaattorit inventoimaan ja julkistamaan kaikki viimeisen 30 vuoden aikana maahan kaivetut kuidut. Näin ne saataisiin hyötykäyttöön, jolloin voitaisiin säästyä päällekkäisten kaapelien kaivuulta – tai olisi aikanaan säästytty.

Viljakaisen vaatimus tietojen julkisuudesta olisi hyvä, ellei olisi turvallisuussyitä. Niihin vedoten sekä ministeri Berner että ICT-ala lopettivat keskustelun lyhyeen. Operaattoreilla on pääsääntöisesti tieto siitä, missä 1980- ja 90-luvulla vedettyjä puhelinkaapeleita kulkee, mutta niiden kapasiteetti ei välttämättä riitä nykyaikaisiin datayhteyksiin.

Vaikka avoin yhteiskunta on hyvä tavoite, ei kaikkia kansalliseen turvallisuuteen liittyviä tietoja kannata julkistaa. Tietoverkkojen turvaaminen on entistä tärkeämpi osa nykyajan huoltovarmuutta, jonka kaikilla osa-alueilla tarvitaan varajärjestelmiä kriisien sattuessa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.