Kahakka syö kasvua

Parisen viikkoa kestänyt ahtaajien lakko on pysäyttänyt lähes koko Suomen ulkomaankaupan. Jokainen ymmärtää, että siitä on hankalia seurauksia Suomen vahvasti vientiteollisuusvetoiselle taloudelle.

Tuorein ennuste lakon vaikutuksista saatiin torstaina. Pellervon taloustutkimus PTT arvioi, että Suomen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 3,2 prosenttia. Melko reippaasti siis.

Ahtaajien lakko on kuitenkin jo tähän mennessä nirhannut kasvusta PTT:n mukaan pari prosentinkymmenystä. Jos lakko jatkuu kuukauden, saattaa vaikutus kivuta 0,5-1 prosenttiin.

Samansuuntaisia arvioita ovat esittäneet muutkin. Siksi lakko pitäisi saada pikaisesti päättymään.

Yritystä onneksi on. Tällä viikolla valtakunnansovittelija Esa Lonka pyysi avukseen keskusjärjestöjä. Valtakunnansovittelijan toimistossa Bulevardilla ovatkin sovitteluun osallistuneet SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja työnantajien EK:n työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen.

Ihmeisiin keskusjärjestötkään eivät kykene. SAK ei voi komentaa ahtaajien ammattiliittoa AKT:ta. EK taas tukee satamaoperaattoreita eikä suin surminkaan halua, että AKT:n vaatima eroraha hyväksyttäisiin. Pelkona työnantajapuolella on, että eroraha sen jälkeen nopeasti ilmestyisi myös muiden alojen sopimuksiin.

Jos sopua ei keskusjärjestöjenkään avittamana löydy, lienee seuraava askel erillisen sovittelulautakunnan asettaminen. Sellaisen avulla on aikaisemmin onnistuttu ratkomaan sitkeitäkin työriitoja.

Sovittelun laajentamiseen on kuitenkin aina turvauduttava tarkan harkinnan jälkeen. Lähtökohtana on aina oltava, että osapuolet osaavat keskenään ratkoa riitansa. Jos se ei onnistu, apua haetaan valtakunnansovittelijalta. Normaalijärjestyksen murtamisesta ei pidä tehdä tapaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.