Kahteen kastiin

Itellaksi muuttuneessa Suomen postissa mietitään vakavasti, että haja-asutusalueille jaettavasta postista ryhdyttäisiin perimään kalliimpaa taksaa kuin taajamissa.

Toimitusjohtaja Jukka Alhon julkinen pohdiskelu ei sinänsä yllätä maalla asuvia. Jotain tällaista on odotettu myös postilta, joka ei ole ollut enää perinteinen koko kansan posti, vaan voittoa tavoitteleva valtion liikelaitos. Itellan kaavailema kaksihintajärjestelmä on verrattavissa sen entisen kaksoisveljen, puolivaltiollisen teleyhtiö Soneran, toimiin purkaa maaseudun kiinteät puhelinverkot ja korvata ne langattomilla liittymillä.

Ajan sana on kustannusvastaavuus: yksittäisistä taloudellisista toimista saatavien tulojen on vastattava siitä aiheutuneita menoja ja tuotava jopa hieman voittoakin yritykselle. Tuon periaatteen ulottaminen kaikkeen Suomessa harjoitettavaan taloudelliseen toimintaan johtaa kuitenkin kestämättömään tilanteeseen. Ensiksi ajetaan ahdinkoon ja alas maaseutu, minkä jälkeen seuraavat perässä pienet kirkonkylät ja kaupungit.

Suomen posti- ja puhelinverkko on luotu valtion tuella ja pitäen tavoitteena sitä, että kansalaiset saavat tasa-arvoisen kohtelun asuinpaikasta riippumatta. Liikelaitos Itellan johto löytää kyllä helposti perusteita, miksi perinteisestä yhtenäishinnoittelusta pitää luopua: odotetusti on tuotu jo nyt esiin Euroopan unionin taholta tulevat paineet.

Tavallisia maalla asuvia suomalaisia nuo perustelut eivät kuitenkaan vakuuta tai auta. He eivät halua muuttua toisen luokan kansalaisiksi, jotka joutuvat maksamaan ylimääräistä saadakseen saman kohtelun kuin taajamissa asuvat.

Maakuntien edunvalvojilla ja kansanedustajilla on taas töitä, että liikelaitostunut posti saadaan muistamaan alkuperäinen tavoitteensa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.