Kaikella on kasvot

Kaikella on kasvot. Markkinavoimillakin on kasvolliset tekijät ja johtajat. Kasvot näkyivät ja pyrkivät julkisuuteen noususuhdanteessa.

Vielä vain puoli vuotta sitten kiihkeimmät markkinavoimien kannattajat kertoivat kernaasti markkinavoimien hoitavan liki kaiken parhain päin. Tärkeintä vakuutettiin olevan sen, etteivät julkinen valta - valtiot, hallitukset, kunnat - sotke ja jarruta toimillaan markkinoiden vapaata liikehdintää ja asioiden järjestymistä.

Kasvot ovat nyt kääntyneet. Markkinavoimiin petyttiin.

Nyt huudetaan valtioita, hallituksia, kuntia elvyttämään ja antamaan pelastus- ja tukipaketteja. Mille vasta naurettiin, niiden suuntaan kääntyvät kasvot ja käsi juuri nyt. Pelastava käsi on jälleen kansan karttuisa käsi, valtion kassa.

Liki ainoa lainalaisuus, mikä näyttää toimineen globaaleilla markkinoilla ,on ollut ahneuden laki. Tallettajan, kuluttajan ja kansalaisten etu on saanut väistyä monessa suuryrityksessä ja rahalaitoksessa johtajien henkilökohtaisen jättiomaisuuden maksimoinnin tieltä.

Tuskinpa tietokone nakutteli omatoimisesti esimerkiksi hollantilaiselle Fortis-pankille noin 700 veroparatiisiyhtiötä piilottamaan otetut ongelmaluotot. Haluttaessa vastuulliset kasvot löytyvät.

Uudet kasvot esiin Omistajaohjaus, osuustoiminta, paikallisuus, maakunnallisuus, omavaraisuus, varovaisuus ovat sanoja joita toistellaan nyt merkittävästi useammin kuin vuosi sitten. Nämä sanat ja niihin liittyvät arvot ovat nyt alustajien huulilla talous-, rahoitus-, teollisuus-, maatalous-, jne. seminaareissa.

Sinivalkoinen suomalainen ja mustakeltainen pohjois- savolainen omistajuus ovat korkeassa kurssissa. Juuri nyt tarvitsemme niitä kasvoja jotka kertovat, että laman yli selvitään meidän yrityksessä. Tarvitsemme johtajia jotka kantavat vastuun yrityksensä osaamispääomasta eli työntekijöistä ja tuotteista.

Tarvitsemme rahoittajia, jotka eivät toimi hätiköiden. Nyt on jaksettava olla katkaisematta rahoitusta tai vaatimatta lisävakuuksia, parempia marginaaleja ja tuottaja konserninohjauksen tai muun vastaavan selän taakse piiloutuen.

Edelliseen liittyi hätkähdyttävä uutinen (Helsingin Sanomat 2.12.2008), jonka mukaan Helsingin kaupunki uhkaa irtisanoa erään pankin 130 miljoonan lainat, mikäli pankki nostaa Helsingin kaupungin omistamien yhtiöiden yrityslainojen korkomarginaaleja.

Korottaminen johtaisi todennäköisesti vuokrataloyhtiöissä vuokrien korottamiseen. Jos kyseinen tauti lähtisi leviämään rahoittajien toimissa, lopputulos olisi katastrofi Itä- ja Pohjois-Suomen kunnille.

Investoinnit ratkaisevia Tarvitsemme rohkeita vastavirtaan kulkijoita - niitä jotka todella ovat sitoutuneita Pohjois-Savon menestyksen varmistamiseen.

Heitäkin onneksi löytyy ja on syytä antaa julkinen kiitos heille jotka toimivat pitkäjänteisesti maakuntamme parhaaksi. Tarvitsemme kaukonäköisiä päättäjiä, yrittäjiä, rahoittajia ja virkamiehiä, joille yhteinen etu ja pärjääminen ovat ensisijaisempia arvoja kuin seuraavan kvartaalin ennätysmäiset tuotot.

Vallitsevassa tilanteessa investoinnit ovat ratkaisevia Pohjois-Savon työllisyydelle, kuntien verotuloille, ostovoimalle ja yleiselle mielialalle.

Erityisen mieluisaa kuultavaa olikin vastikään valtakunnallisen kaupan keskusliikkeen pääjohtajan puheenvuoro Helsingissä. Hän kertoi, ettei heidän tarkoituksenaan ole tinkiä euroakaan usean sadan miljoonan euron vuosittaisista investointiohjelmista lähivuosille. Tulevana vuonna 2009 heillä on käynnistymässä investointeja myös Pohjois-Savossa.

Pohjois-Savon kuntien mahdollisuudet lisäinvestointeihin ovat varsin rajalliset ilman lainoituksen kasvua. Uskon kuntien olevan siihenkin valmiita niissä tilanteissa, missä valtio osoittaa lisärahoitusta kannustimena. Kohteita voivat olla muun muassa työllisyysperusteiset vesihuolto-, teollisuusalue- ja asuntotuotantoinvestoinnit.

Hallituksella on kasvot Hallituksen lupaaman, ensi vuoden alkuun ajoittuvan elvytyslisäbudjetin kooksi veikkaillaan noin sata miljoonaa euroa.

Kaikkien tuntema, "virallisesti viisaan" asemaan noussut valtiosihteeri Raimo Sailas kokoaa kuumeisesti elvytyspakettia. Tuon paketin sisällölle ja maakunnittaiselle jakautumiselle antavat kasvot ensisijaisesti pääministeri ja valtiovarainministeri.

Pohjois-Savon pitää vaikuttaa paketin sisältöön voimakkaasti. Meillä on - valitettavasti - kasvava tarve saada nopeasti työllistäviä kohteita liikkeelle. Meillä on myös pakettiin erityisen hyvin soveltuvia kohteita.

Tärkeimmät niistä ovat erittäin hyvin hallituksen tiedossa. Olen varma, että saamme pian tuoda julkisuuteen myönteisissä yhteyksissä hallituksen jäsenten ja kansanedustajiemme kasvoja. Heille mieluusti suomme julkisen kiitoksen Pohjois-Savoon päin toimimisesta.

Sen teemme vähintäänkin yhtä vuolaasti kuin Pohjois-Karjalassa tehtiin taannoin heille onnistuneen valtion aluehallinnon kehittämisratkaisujen osalla. Hallituksen vastuulla on kasvot ja ministereillä kotimaakuntansa katsonta - tilaisuuden tullen.

Kirjoittaja on Pohjois-Savon maakuntajohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.