Kaiken tulee olla ilmaista

Jokin aika kuulin väitteen, että piraattisivustojen ylläpitäjät ovat hyväntekijöitä, koska jakavat ilmaiseksi eteenpäin musiikkia ja elokuvia hyötymättä siitä itse lainkaan. Siksi heitä ei saisi tuomita oikeudessa, koska heidät tuomitseva laki on huono.

Minusta ei ole kovin ylevää loukata taiteilijoiden oikeuksia epäämällä näiltä korvaus omasta työstä. Minulla on tietysti oma lehmä ojassa, koska olen ammattitaiteilija ja minun elantoni tulee siitä, että joku maksaa luomistyöni tuloksista.

Teen taidetta täysipäiväisesti enkä ehdi ottaa rinnalle toista työtä, koska joskus pitää nukkuakin. Minun näkökulmastani laiton levittäminen on väärin, vaikka levittäjä ei itse hyötyisi. Muuten olisi yhtä oikein murtautua toisen kotiin, viedä sieltä tavaraa ja jakaa sitä ilmaiseksi eteenpäin.

Väitteen kuulin keskustelussa, joka lähti alkuaan liikkeelle kasettimaksusta eli yksityisen tallentamisen hyvitysmaksusta, jota maksetaan muiden muassa cd- ja dvd-levyistä, mp3-soittimista sekä nykyään myös ulkoisista kiintolevyistä.

Hyvitysmaksu on sisällytetty laitteiden hintaan, ja siitä saaduilla varoilla maksetaan korvauksia taiteilijoille ja pidetään yllä eri taidealojen tukijärjestelmiä.

Kasettimaksu on toki ärsyttävä, koska ilman sitä edellä mainitut tuotteet olisivat huomattavasti halvempia. Kaikki ostajat eivät edes tallenna levyilleen musiikkia, elokuvaa tai muuta tekijänoikeuden piiriin kuuluvaa.

Toisaalta ilman hyvitysmaksun tuottamia varoja esimerkiksi kymmeniä dokumentti- ja lyhytelokuvia jäisi vuosittain tekemättä ja suomalaisen audiovisuaalisen kulttuurin kuva olisi paljon köyhempi.

Hyvitysmaksun vastustajat väläyttävät ratkaisuksi netissä perittäviä mikromaksuja.

Itsenäisten elokuva- ja musiikkituotantojen tueksi on jo ilmaantunut sivustoja, joilla yksityiset voivat lahjoittaa rahaa tuotantoon, jonka kokevat mielekkääksi. Vastineeksi lahjoittajat saavat cd:n tai dvd:n, nimen lopputeksteihin tai levynkanteen tai muita aineettomia etuja.

Vapaaehtoiset mikromaksut ovat tervetullut lisä, mutta nykyisten rojaltien ja tekijänoikeuskorvauksien korvaajaksi niistä ei ole. Ihmiset ovat nimittäin hyvin laiskoja maksamaan mistään, minkä voi saada ilmaiseksi. Tämä näkyy vaikkapa siinä, kuinka tv-lupamaksun välttely on yleisesti hyväksytty urheilulaji, jota harrastavat kaikki koulutukseen, tulotasoon tai ikään katsomatta.

Voi vain toivoa, että säilyy järjestelmiä, joilla kerätään taiteelle rahaa niiltä, jotka taidetta kuluttavat, mutta eivät haluaisi maksaa.

Jos käy kuitenkin niin, että varastamisesta tulee laillista, jos se on teknisesti mahdollista ja vastineeksi tulee vapaaehtoinen tuki, ehdotan, että sama logiikka otetaan käyttöön myös muilla aloilla. Tässä muutama esimerkki:

Opintotuki lakkautetaan ja korvataan yksityisillä stipendeillä, joiden jakoperusteena ovat Facebook-tykkäämiset.

Rakennusmiehille ei makseta palkkaa, vaan kunkin valmiin rakennuksen eteen laitetaan hattu, johon ohikulkijat saavat heittää kolikon, jos pitävät rakennuksesta.

Hoitoalalla ei makseta palkkaa, vaan alalla ruvetaan maksamaan tippejä hyville hoivaajille. Mistä tahansa kaupasta saa hakea ilmaiseksi mitä tahansa, kunhan muistaa kehua kaupan tuotteita kaverilleen.

Kirjoittaja on heinäveteläinen elokuvaohjaaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.