Kaikkeen pitää varautua

Entinen kansanedustaja ja entinen pitkäaikainen ministeri Paavo Väyrynen (kesk.) ei yllättänyt ketään, kun hän kesällä vaati Suomen irtautumista eurosta. Väyrynen on johdonmukainen EU-kriitikko. Hän vastusti Suomen liittymistä EU:hun 1990-luvulla eikä olisi myöskään hyväksynyt Suomen liittymistä euroon. Viimeksi mainitussa poliittisessa kamppailussa hänellä oli takanaan oman puolueensa tuki, toisin kuin Suomen liittyessä EU:hun.

Väyrysen vaatimus eurosta irrottautumisesta juuri nyt johtui luonnollisesti epävarmuudesta, joka tällä hetkellä jäytää koko euroaluetta. Kreikka kipuilee talousvaikeuksiensa kanssa, eikä muiden euromaiden tuki ainakaan vielä ole auttanut. Joidenkin mielestä nyt ostetaan vain aikaa ja edessä on lopulta Kreikan joutuminen velkasaneeraukseen. Arvailut ovat kiihdyttäneet puheita siitä, että ainakin Kreikan pitäisi luopua eurosta.

Väyrysen puoluetoveri, edellisen hallituksen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen sanoi Suomen Tietotoimiston haastattelussa sunnuntaina, että Suomen pitäisi varautua siihen, että euroalue hajoaisi kokonaan tai osittain. Pekkarinen ei kannata Suomen yksipuolista irrottautumista eurosta ja pitää toistaiseksi epätodennäköisenä vaihtoehtona sitäkin, että euroalue murentuisi kokonaan.

Pekkarinen on ollut pitkään ministerinä ja tietää tietysti hyvin, että valtiot varautuvat kaikenlaisiin vaihtoehtoihin. Kansainväliset liitot ja sopimukset saattavat aina purkautua, eikä ole viisasta, että sellaisten vaihtoehtojen varalle ei olisi minkäänlaisia suunnitelmia. Suunnitelmat pidetään kuitenkin visusti kassakaapissa. Jos ne tulisivat julki, ne saattaisivat toimia itseään toteuttavina ennusteina, kuten Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich STT:n haastattelussa aivan oikein toteaa.

Nykyisen hallituksen tärkein ja ajankohtaisin tehtävä onkin toimia yhdessä muiden euromaiden hallitusten kanssa niin, että varasuunnitelmiaan ei koskaan tarvitsisi turvautua.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.