Kaikki irti vanhoista

Meille ei ole syntynyt vielä oikein todellista kuvaa, miten runsaasti vanheneva väestö haluaa jatkaa työelämässä 68 vuoteen saakka ja mitä seurannaisvaikutuksia eläkeikärajan nostamisella on suomalaiseen yhteiskuntaan.

Nyt kuitenkin on Suomen Pankin johtokuntaan kuuluva pankinjohtaja ja arvostettu kansantaloustieteen tutkija Seppo Honkapohja ehdottamassa taas uutta loikkaa harmaille panttereille: Eläkeikärajaa olisi hyvä nostaa kahdella vuodella, siis 70 vuoteen.

Honkapohjan perustelu on puhtaasti matemaattinen ja kansantaloudellinen. Kun naisten keski-ikä on jo 84 ja miestenkin 78 vuotta, eläkevuodet venyvät turhan pitkiksi ja tulevat samalla turhan kalliiksi yhteiskunnalle.

Ihmiselämä ei ole kuitenkaan pelkkää matematiikkaa. Tämän päivän eläkeläisistä useimmat tekevät varsin pitkän työrupeaman, jos työnantajat antavat heille siihen mahdollisuuden. Neljä vuosikymmentä uraputkessa on kunnioitettava saavutus, ja koko sen ajan ovat myös työssä olleet maksaneet itselleen tulevaa eläkettä yhdessä työnantajansa kanssa pakollisina eläke- ja sosiaaliturvamaksuina. 65 vuoden iässä eläkkeelle jäävä mies on tilastollisesti yhteiskunnallisena rasituksena vain reilun vuosikymmenen, naiset vajaat kaksi vuosikymmentä.

1990-luvun suuren laman vuosina yhteiskunta vapautti suuren joukon suomalaisia varhaiseläkkeelle jo 53-55 vuoden iässä. Siinä vaiheessa valtio ja työnantajat olivat sitä onnellisempia, mitä varhemmin työntekijät lähtivät eläkkeelle. Nyt viisitoista vuotta myöhemmin eläkekynnys on pitkän korkeasuhdanteen seurauksena noussut kohta vuosikymmenellä.

70 vuoden eläkeikärajasta puhuminen on hätävarjelun liioittelua. Jos ihminen uhraa lapsuutensa ja nuoruutensa koulutukselle ja parhaat vuosikymmenensä yhä kiireisemmäksi käyvälle työelämälle, milloin hän saa nauttia työnsä tuloksista?

Vanhusten työllistämisen sijasta meillä pitäisi pohtia työikärajan alentamista. 15-18 -vuotiaat olisivat jo hyvänä apuna monissa töissä erityisesti kesällä, mutta tiukka työlainsäädäntö asettaa esteitä. Ei ole kaunista, että nuoret seisovat tyhjän panttina ja katsovat vierestä, kun vanhukset painavat kuin viimeistä päivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.