Kaikki jäissä

Suomen talvimerenkulku on pahasti jumissa, kun harvat jäänmurtajat eivät ennätä avata riittävästi väylää ahtojäihin juuttuneille rahtialuksille. Pysähdyksissä on samasta syystä myös Suomen ja Ruotsin välinen matkustajaliikenne Merenkurkussa.

Savosta on merelle pitkä matka, mutta meitäkin talvimerenkulun vaikeudet koskettavat. Jos tilanne ei ota helpottuakseen, tulee jossain vaiheessa pula tarpeellisesta tuontitavarasta. Toisaalta pelätään, että poikkeuksellisen vaikea jäätilanne pakottaa sulkemaan ainakin muutamia tehtaita, kun meritiet ovat sulkeutuneina.

Suomi on tähän saakka kerskunut maailmalle talviosaamisellaan. Tämän talven kovien koettelemusten jälkeen meillä ei ole mitään syytä itsekehuihin. Maantieliikenteessä sivuteitten kuntoa on moitittu kaikkien aikojen kehnoimmaksi. Junaliikenne on ollut täysin arvailujen varassa pakkaskeleillä. Omat ongelmansa on ollut myös lentoliikenteessä. Jos koneet olisivat vielä ehkä kulkeneetkin, niin on ilmennyt joku työtaistelun uhka, joka on pitänyt koneet maassa.

Merenkulun pysähtyminen on nyt kuin kuin piste iin päälle Suomen tämäntalvisessa liikenteessä. Veropolitiikka, sosiaalipolitiikka, Paras-hanke tai Nato-jäsenyys ovat toki tärkeitä asioita, mutta ensisijaisesti Suomessa pitäisi kantaa huolta nyt liikennepolitiikasta. Jos liikenne on mennyt jäihin Suomen kaltaisessa pohjoisessa maassa, se panee ounastelemaan, että jossain on ollut myös järki jäässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ikäihminen, ota loppukiri ja nauti!

Virheeni tekevät minusta minut – "10 000 tapaa, jotka eivät toimi"

Kuopion keskustan ilme kirkastuu nopeasti

Lääkäreillä pitää olla velvoitteet julkiselle puolelle

Videot ovat tulleet jäädäkseen

Lobbarirekisteri lisää median vastuuta

Kolmikannan tehoja mitataan nyt numeroilla

Koleus kurittaa liiketoimia ja siihen on sopeuduttava

Mylläri Menocchion maailmankuva

Keskustan tilanne on vakava

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.