Kaikki jatkuu entisellään

Europarlamentaarikko Ville Itälä on yksi niistä kokoomuslaisista poliitikoista. jotka harrastavat valtiosääntökysymyksiä. Muita ovat muun muassa Ben Zyskowicz , Sauli Niinistö , Kimmo Sasi ja Kari Häkämies , jota tosin voinee ainakin tällä hetkellä pitää entisenä poliitikkona. Kaikki viisi ovat koulutukseltaan juristeja ja kaikki ovat myös aikanaan johtaneet eduskunnan perustuslakivaliokuntaa.

Itälä ei menestynyt kokoomuksen puheenjohtajana. Rohkeuden puutteesta häntä ei silti voinut moittia. Vuonna 2003 hän herätti huomiota pohdiskellessaan lehtihaastattelussa, että presidentin viran voisi Suomesta lakkauttaa.

Sellaista pohdintaa on harvoin kuultu suuren puolueen puheenjohtajan ja sisäministerin suusta.

Itälä oli kuitenkin vain johdonmukainen: samalla tavalla hän pohdiskeli jo kahta vuotta aiemmin johtaessaan eduskunnan perustuslakivaliokuntaa. Silloinkaan Itälän päätä ei silitelty. Toiset poliitikot muistuttivat, että uusi perustuslaki oli ollut voimassa vasta vajaan vuoden.

SAVON SANOMIEN haastattelussa keskiviikkona Itälä jälleen herkistyi erittelemään valtioelinten valtasuhteita. Itälän käsitys on, että tasavallan presidentin ulkopoliittinen valta häviää vuonna 2009, jolloin on tarkoitus saada voimaan EU:n uusi perustuslaki.

Itälä on sanavalinnoissaan epätarkka. Eihän EU:ssa enää puhuta uudesta perustuslaista, vaan uudistussopimuksesta (Reform Treaty). Minusta Lissabonin sopimus olisi parempi nimitys.

Lissabonin sopimuksen sisältö on 90-prosenttisesta sama kuin Hollannin ja Ranskan kansanäänestyksiin kaatuneen perustuslain sisältö. Se on vain kirjoitettu monimutkaisemmin ja siitä on pudotettu pois korskeat viittaukset unionin symboleihin.

Oleellista Lissabonin sopimuksessa kuitenkin on, että se laajentaa unionin toimivaltaa entisestään. Unionin toimivalta "yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla käsittää kaikki ulkopolitiikan alat ja kaikki unionin turvallisuuteen liittyvät kysymykset, muun muassa asteittain määriteltävän yhteisen puolustuspolitiikan, joka voi johtaa yhteiseen puolustukseen".

Yhteistä ulkopolitiikkaa hoitamaan nimitetään Eurooppa-neuvostossa (huippukokouksessa) ulkoasiainministeri.

ITÄLÄN järkeilee, että koska kaikki ulkopolitiikka määritellään unionin ulkopolitiikaksi, se siirtyy Suomessa kokonaan oman kansallisen perustuslakimme pykälien mukaisesti pääministerin ja hallituksen hoidettavaksi.

Suomen perustuslaki on tässä yksiselitteinen: EU-asiat kuuluvat pääministerille ja hallitukselle, eivät presidentille.

Presidentillä ei Itälän mukaan enää sen jälkeen ole juridista tai asiallista syytä osallistua EU:n huippukokouksiin. Niin sanottu kahden lautasen ongelma poistuu päiväjärjestyksestä.

MITÄÄN järisyttävän uutta Itälän näkemyksissä ei ole. Samasta asiasta ovat puhuneet muutkin valtiosääntöasiantuntijat.

Tämän arveltiin olleen syy myös siihen, että presidentti Tarja Halonen aikanaan suhtautui varsin varauksellisesti siihen, että Suomi olisi ratifioinut sittemmin muodollisesti haudatun EU:n perustuslaillisen sopimuksen.

Lissabonin sopimus itse asiassa vain kärjistää jo olemassa olevaa ristiriitaa. Joidenkin tulkintojen mukaan presidentin osallistuminen huippukokouksiin on jo tällä hetkellä ongelmallista, koska hän väistämättä astuu tontille. joka perustuslain mukaan on määritelty pääministerille ja hallitukselle.

ITÄLÄN käsitys on, että kaikki loksahtaa paikalleen itsestään, kunhan Lissabonin sopimus ensi vuonna tulee voimaan eikä Suomen perustuslakia tarvitse muuttaa.

Enpä usko. Perustuslaissa todetaan edelleen selvästi, että ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa. Pykälään vedotaan, jos joku yrittää kammeta presidenttiä syrjään.

Veikkaukseni on, että mikään ei muutu niin kauan kun Halonen on presidenttinä. Uuden, vuonna 2012 valittavan presidentin valtaoikeuksien määrä ratkaistaan ensi syksynä työnsä aloittavassa parlamentaarisessa työryhmässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.