Kaikki paikat maksavat

Elämä on tunnetusti kallista, mutta ilmaista ei ole kuoleminenkaan. Ei ainakaan jatkossa.

Turussa koolla ollut evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous hyväksyi perjantaina kirkkolain ja kirkkojärjestyksen muutokset, jotka käytännössä merkitsevät sitä, että seurakunnat eivät enää saa myöntää ilmaisia hautapaikkoja.

Hautapaikkojen hinnat ovat vaihdelleet. Kalleimmillaan paikka on saattanut maksaa noin 500 euroa. Joissakin seurakunnissa hautapaikka on myönnetty ilmaiseksi vuosikymmenten ajaksi.

Kirkolliskokous päätti nyt, että hautausmaksun on jatkossa vastattava hautauksesta syntyviä todellisia kuluja. Uudistuksella vältetään se, että hautaustoimen kustannuksia katettaisiin kirkollisveron tuotolla, niin kuin joissakin seurakunnissa on menetelty.

Tämä on tarkoittanut muunmuassa sitä, että kirkollisveroa maksavat seurakuntien jäsenet ovat subventoineet kirkkoon kuulumattomien hautapaikkoja. Ilmaisia hautapaikkoja myöntäneistä seurakunnista osa on joutunut turvautumaan myös kirkon keskusrahaston avustuksiin, koska omat verotulot eivät ole riittäneet.

Uudistus on järkevä. Se ei kuitenkaan merkitse sitä, että hautapaikkojen hinnat eivät seurakuntien välillä enää vaihtelisi, koska hautaustoimen kustannukset eivät kaikissa seurakunnissa ole samat. Maan hintakin vaikuttaa maksujen suuruuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.